Deixa'ns el teu correu electrònic i setmanalment rebràs les notícies d'Argentona i actes d'agenda més destacats
Deixa'ns el teu correu electrònic i setmanalment rebràs les notícies d'Argentona i actes d'agenda més destacats
El passat mes de setembre el ple municipal va aprovar una moció per al reconeixement i compromís institucional davant aquestes situacions i l'impuls de campanyes de sensibilització
El 15 d'octubre es commemora el Dia Internacional de la Conscienciació i Commemoració de les Pèrdues gestacionals i de la Infància Primerenca com una forma d'honrar la memòria i homenatjar els nadons que van morir en etapa de gestació, part o després de néixer.
Les dades ens mostrem que actualment, a Espanya moren gairebé 2.500 nadons cada any en el període perinatal, a més d'un altre nombre significatiu en el segon trimestre que no són comptabilitzats. Addicionalment, són més de 3.500 embarassos acabats de 15 setmanes o més per motius d'anomalies fetals greus o incompatibles amb la vida. Si sumem tots els nadons que moren en el primer trimestre, estimen que son un 15% de tots els embarassos , unes xifres que ens mostren aquesta realitat.
Es per aquest motiu que des de l'Ajuntament d'Argentona per fer un reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal volem donar veu a les associacions i col·lectius per #TRENCAR EL SILENCI amb l'objectiu de visibilitzar aquesta situació a nivell social, sanitari i institucional contribuint a fer ressò d'aquesta realitat i de les seves demandes:
1. Creació a nivell estratègic institucional i governamental d'una comissió per a investigar les causes epidemiològiques perinatals, contribuint així a la reducció i prevenció de la mortalitat perinatal.
2. Creació d'un registre públic per inscriure amb nom i cognoms els nadons morts durant l'embaràs, similar als registres existents en altres països europeus.
3. Que les famílies siguin tractades amb respecte per tot el personal sanitari i que es respecti l'autonomia de la dona com a pacient.
4. Que el sistema sanitari i la societat reconegui el dol del pare o de la parella i que donin cabuda a la seva experiència emocional.
5. Que l'atenció sanitària sigui d'alta qualitat i que compleixi amb les bones pràctiques reconegudes internacionalment.
6. Que el sistema sanitari inverteixi temps i diners en el desenvolupament i formació dels professionals sanitaris per dotar-los d'habilitats i recursos per cuidar i cuidar-se.
7. Que en casos d'un diagnòstic d'anomalies limitants de la vida:
a) les dones que opten per l'acabament de l'embaràs siguin ateses amb respecte, acceptant el seu procés de dol i el de la seva parella, i
b) les dones i les seves parelles que opten per cures pal·liatives perinatals tinguin a la seva disposició tot el suport mèdic i emocional necessari.
8 - Que els pares o parelles tinguin el dret a la baixa per paternitat en cas de mort del nadó intrauterí o poc després de néixer i que els terminis de sol·licitud siguin iguals que qualsevol baixa.
9 - Que s'ofereixi, segons el dret legal, la possibilitat d'una disposició respectuosa, sensible i privada independentment de l'edat gestacional.
10 - Que tant el govern com els organismes de salut comptin amb el suport, l'experiència i el coneixement de les associacions de suport a Espanya.
11 - Que la societat respecti el dol per un nadó com a procés natural de la vida davant la mort d'un ésser estimat, siguin quines siguin les setmanes de gestació o dies de vida.