Les drogues, tant les legals com les il•legals, són una realitat en la nostra societat. El consum de drogues, sigui experimental o es tingui una addicció, afecta negativament diferents aspectes de la vida de les persones (problemes laborals, de rendiment escolar, dificultats econòmiques, empitjorament de les relacions familiars...) i dels seus familiars.
Des de l'ajuntament et podem ajudar:
- Si sospites que el teu fill/a pot estar consumint drogues o tens interès per ajudar-lo a prevenir el consum
- Si tens un familiar (fill/a, marit, muller, pare o mare...) que consumeix substàncies tòxiques (alcohol, cànnabis, cocaïna, etc...)
- Si prens alcohol o altres drogues i t'està afectant negativament
Als Serveis socials et poden atendre educador/es socials, treballadores socials i/o una psicòloga que et podran oferir:
- Informació, orientació i assessorament
- Orientació educativa als pares i mares sobre com abordar el consum de drogues amb els fills
- Acompanyament en el procés personal de presa de decisions per a poder modificar la situació - Suport i derivació als serveis mèdics especialitzats
- Suport per a pal•liar les conseqüències del consum en la vida diària: dificultats escolars, dificultats econòmiques, millora de les relacions familiars...
Per a poder rebre atenció personalitzada cal concertar cita prèvia als Serveis Socials de l'ajuntament.
Protocol Municipal de Detecció de ConsumAl juny de 2008 es va aprovar el Protocol Municipal de Detecció del Consum de drogodependències, en el qual es fa èmfasi en el consum entre adolescents i joves.
L'objectiu del protocol és millorar la detecció i la millora de la intervenció amb les persones consumidores així com la millora de les actuacions coordinades i/o conjuntes entre els serveis que atenguin a la persona, qüestió imprescindible per donar una resposta àgil i eficaç a les situacions plantejades.
Aquest protocol va ser redactat per una comissió de treball formada per professionals de sanitat, d'ensenyament, de la policia local i autonòmica, i de diferents departaments municipals (Joventut, Ensenyament, Promoció Econòmica i Serveis Socials) coordinada pels Serveis Socials d'Atenció primària amb el recolzament i suport de la Diputació de Barcelona.
protocol actuació municipal argentona Fitxer: Protocol_Actuacio_Municipal_en_Drogodependencies_d_Argentona.pdf Format: Acrobat-PDF |
A aquest projecte s'hi poden acollir aquells joves d'entre 14 i 18 anys a qui els Mossos d'Esquadra o la Policia Municipal hagi sancionat (multa econòmica) per consum o tinença de drogues il•legals a la via pública.
Aquest jove pot demanar realitzar una mesura alternativa educativa enlloc de pagar la sanció econòmica.
Si decideix sol•licitar-ho es farà una entrevista d'acollida del jove i la seva família. Es farà una valoració del seu estat de salut relacionat amb el consum, determinant el tipus de consum que fa el jove i valorant les problemàtiques relacionades existents.
En cada cas es farà un pla d'intervenció personalitzat que ajudi el jove i les seves famílies a entendre què ha portat al jove al consum, què motiva i què manté aquest comportament. El jove i les seves famílies han de comprometre's a complir el pla de treball que s'estableixi en el seu cas.
En cas de voler acollir-se a al projecte MAE cal dirigir-se als serveis socials Municipals en un període inferior a 5 dies des del moment de la sanció.
Per accedir-hi cal estar empadronat a Argentona i que no s'hagi acollit anteriorment a la mesura alternativa.
Programa de prevenció i sensibilitzacióEntenent que cal posar en marxa actuacions que ajudin a prevenir el consum de drogues, des de l'any 2003 a Argentona s'estan dissenyant i implementant actuacions de sensibilització envers la prevenció del consum de drogues.
Aquestes actuacions de sensibilització i prevenció del consum de drogues estan adreçades a la població general i, preferentment, a la població jove (infants i adolescents). Per aquest motiu, cada any es realitzen actuacions d'informació i de prevenció als adolescents i joves en recursos escolars i de temps d'oci. També es fan actuacions de suport a les famílies.
Per exemple, durant el curs 2013/2014, s'han realitzat Tallers de prevenció de consum del tabac amb els infants de 6è de primària de les escoles d'Argentona, Tallers de prevenció del consum de cànnabis i Tallers de prevenció d'accidents de trànsit sota els efectes de l'alcohol amb joves. A més, al mes de març es va realitzar un Taller de suport educatiu per a pares i mares de fills adolescents.
DOCUMENTS D'INTERÈS PER A PARES I MARESENLLAÇOS D'INTERÈSCentres d'atenció i seguiment a les drogodependències