Agenda institucional
Conferència, Agenda de l'Alcaldessa, Agenda institucional
Acte de signatura agermanament Bialet Massé
Bialet Massé

Aquest dijous 7 de juliol, a les 17:00 h (hora peninsular) tindrà lloc l'acte de signatura de l'agermanament entre els municipis d'Argentona i la localitat argentina de Bialet Massé, situada a la regió de Córdoba del país sudamericà, i que pren el nom d'un argentoní que va desenvolupar-hi una important tasca en l'àmbit social, laboral i educatiu.

L'acte se celebrarà a través d'una sessió telemàtica per videoconferència, que comptarà amb la participació de l'alcaldessa i regidors i regidores del consistori, i una representació de les autoritats locals i regionals de Bialet Massé, de Córdoba, i de la família. L'acord pretén reconèixer i recuperar la trajectòria i llegat d'aquesta figura argentonina i la seva contribució a l'Argentina, i teixir llaços de col·laboració.

Aquest dilluns el ple corporatiu va aprovar l'acord d'agermanament. Serà el segon que impulsa Argentona, després del que va formalitzar l'octubre del 2015 amb el municipi francès d'Aubagne, amb qui l'uneix la terrissa i la fira de ceràmica. 

 El municipi

Situada a menys de 40 quilòmetres a l'oest de la capital de la regió, Córdoba, Bialet Massé es troba al departament de Punilla. Coneguda com a Buena Vista, l'any 1912 adopta el nom de Villa Bialet Massé en homenatge a la figura argentonina. Uns jardins i una escola de primària també prenen el nom de Juan Bialet Massé.

El nucli de la localitat té, segons les darreres dades de població, una mica més de 5.000 habitants, i sumant-hi els municipis veïns de Cosquín i Santa María de Punilla, superen els 37.000 habitants. És una zona coneguda per les seves atraccions religioses i naturals i la seva principal font d'ingressos prové del turisme. 

QUI VA SER BIALET MASSÈ

Joan Bialet i Massè (Argentona, 19 de juny de 1846 - Buenos Aires, 22 d'abril de 1907) fou un metge, advocat, agrònom i enginyer català. Fou l'artífex del primer gran dic-embassament d'Amèrica Llatina, el dic de San Roque. El 1884 va promoure la llei 1.420 de l'Argentina, per la qual, i per primer cop al món, l'ensenyament primari era públic, gratuït, mixt, neutral i laic, dels 6 als 14 anys. Fou catedràtic de legislació industrial i obrera a la Universitat de Córdoba. 

Nascut el 1846 al veïnat del Cros amb el nom de Joan Paulí Batlle i Mas, va emigrar i exiliar-se el 1873 a l'Argentina, on es va canviar el nom per Joan Bialet Massè.   

El 1884, Bialet s'inicia com a empresari, creant la fàbrica de calç i ciments “La Primera Argentina”. És considerat precursor del dret laboral per les seves aportacions sobre responsabilitat empresarial. Va ser regidor i president del consell municipal de Córdoba, cofundador del Partit Socialista i del Centre Català de Rosario, a més d'un dels promotors de la llei d'educació gratuïta, pública, laica i obligatòria, redactor de la llei de les vuit hores i autor del monumental Informe sobre l'estat de les classes obreres a l'interior de la República (1904), en què analitzava les condicions laborals del país amb una incomparable visió antropològica.

El Dique de Sant Roque va permetre desenvolupar tot un sistema d'irrigació i de provisió d'aigua potable a la veïna i creixent ciutat de Córdoba. Com a homenatge pòstum, a la zona on havia aixecat el 1884 la Fábrica de Cales y Cementos La Primera Argentina, es va establir el municipi de Bialet Massé.

Dijous
7
juliol
2022
17h
Lloc Saló de Pedra
Adreça C. Gran, 61
Hora 17 h
Tipus d'acte Conferència, Agenda de l'Alcaldessa, Agenda institucional
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterAfegir l'acte al vostre calendari
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800