L'Ajuntament d'Argentona durà a terme durant els dies de la Festa Major una campanya de prevenció del consum d'alcohol i de la violències masclistes.
L'objectiu és promoure la venda i/o dispensació responsable d'alcohol i la prevenció dels comportaments sexistes en els comerços, bars i barres de la Festa Major, alhora que fomentar que els menors d'edat no consumeixin alcohol i que els joves no en facin un consum de risc. La iniciativa també aposta per afavorir la implicació i la coresponsabilitat de tots els agents implicats i de la mateixa ciutadania per mostrar públicament el rebuig i una actitud de tolerància zero a l'hora de combatre les conductes i comportaments sexistes.
Accions adreçades als comerciants i barsDes de la regidoria d'Acció Social s'han elaborat uns cartells amb el lema “Jo no venc alcohol a menors ni permeto actituds sexistes” que es distribuiran pels comerços que venen alcohol i els bars de la vila, juntament amb uns fulletons de bones pràctiques pel que fa a la dispensació responsable d'alcohol.
Accions adreçades al personal de les barres de la Festa Major
El personal de les barres de festa rebrà un petit “Decàleg de bones pràctiques de dispensació responsable d'alcohol” i un full d'orientacions per l'abordatge dels comportaments i agressions sexistes que es puguin donar a les barres de festa. També s'han editat uns cartells per a les barres amb el lema de la campanya “Cap a la festa... amb cap!” amb consignes informatives de com tenir una festa responsable.
Accions per a promoure que els menors d'edat no consumeixin alcohol
Al mes de juny, a través de l'IES Argentona, es va adreçar una carta als pares dels alumnes, que recollia orientacions i estratègies per als pares i mares per ajudar-los en la tasca de prevenció i corresponsabilització en el consum d'alcohol dels seus fills i filles i que podeu consultar també al següent enllaç
També al mes de juny es va organitzar un taller “El sexisme també surt de festa” a tots els alumnes de 4º d'ESO de l'IES Argentona perquè el jovent pugui identificar i detectar comportaments i actituds masclistes així com els efectes nocius del consum abusiu de substàncies.
Durant les nits de La Garrinada i la Nit boja es durà a terme l'actuació de Som.nit. És una intervenció preventiva duta a terme per voluntaris que es mouen amb motxilles per l'espai de la festa informant i conscienciant sobre els efectes i riscos del consum de drogues, sobre conductes sexuals de risc i sensibilitzen en violències masclistes que es poden donar en espais d'oci nocturn.
Accions de prevenció de conductes sexuals de risc
Per a prevenir conductes sexuals de risc es repartiran de forma gratuïta més de 5.000 preservatius en els espais de la Garrinada, la Nit Boja, els Punts d'Informació de la Festa Major, els Punts Liles i durant les intervencions del Som.nit.
En la línia de conscienciació de la ciutadania, es distribuiran cartells amb el lema “Cap a la festa...amb cap!” per diferents punts del poble. També hi haurà presència de la campanya en els tòtems del poble ubicats a Can Doro, la Plaça Nova i el veïnat de Sant Miquel del Cros. A més a l'espai públic i per la zona de festes i de concerts es penjaran cartells manifestant el rebuig i tolerància zero a determinades actituds masclistes.
També es distribuirà un flyer informatiu amb recomanacions per a la població general sobre com fer un consum responsable d'alcohol en els punts d'informació de la Festa Major.
Música feminista
Les entitats organitzadores de les festes conjuntament amb l'ajuntament treballen perquè les programacions continguin músiques i espectacles que reivindiquin els drets de les persones i afavoreixen relacions sanes.
Punts Liles
Aquest any s'instal.laran dos Punts Liles amb professionals de l'entitat Cúrcuma que faran informació general i atenció especialitzada. Un estarà ubicat a la zona de “La Garrinada”, al costat de la barra, i un altre al centre de la Vila, a la Plaça Nova. Estaran senyalitzats amb pancartes indicatives. El punt de suport comptarà amb una zona tranquila i segura on poder seure i rebre el suport necessari. Les persones responsables d'atendre aquestes primeres necessitats donaran orientacions des del primer moment a la persona agredida i també facilitaran un llibret explicatiu, a més de trucar al 112 en cas que sigui necessari. Als Punts Liles també es facilitarà material de sensibilització i preventiu divers (xapes, fulletons informatius, preservatius, enganxines, etc...).