Opinió Grups Municipals
Publicat el 30.06.2016
ERC - Qüestió de principis
  • Hi ha qui es fa el sorprès quan el Grup Municipal d'ERC presenta mocions polítiques que tenen a veure amb els nostres principis. És estrany perquè nosaltres no enganyem a ningú, el nostre nom ho diu tot. Esquerra Republicana de Catalunya.

    El republicanisme és una teoria política que es basa principalment en dos principis: la «laicitat» o noingerència de la religió en els afers públics i el «govern del poble» en contraposició a la monarquia o el feixisme.

    En el passat ple de Juny els partits d'esquerres vam presentar una moció per tal de retirar el monument franquista que encara hi ha al nostre poble, 80 anys després de començada la guerra i de quasi 40 de democràcia. És un dels 38 que, com el de Tortosa, queden a Catalunya. En concret es tracta d'una «Cruz a los Caídos por Diós y por España» que entrada la democràcia es va desproveïr de les plaques amb noms i se li va canviar la inscripció amb la intenció de que representés a totes les víctimes de la guerra i la repressió franquista.

    Avui dia, tant des del Parlament, les institucions, la Comissió de la Dignitat i les associacions de familiars i víctimes del franquisme no hi ha cap dubte que qualsevol monument, que originàriament fos construït per homenatjar o recordar l'al- çament militar, no pot representar als que van perdre la guerra defensant una república laica i democràtica. És per això, que defensem la retirada de l'espai públic de qualsevol monument o simbologia feixista. Sorprèn veure com els grups polítics de l'oposició es resisteixen a la democratització de les institucions i l'espai públic o persones que defensen el franquisme. Franco, a diferència de Hitler, va guanyar una guerra, es va morir de vell, i va idear una «transició» perquè semblés que tot canviava sense que res canviés.

    Publicat al Cap de Creus

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800