Opinió Grups Municipals
Publicat el 31.10.2015
ICV - Agermanament: semblances i diferències
 • Aquests primers dies d'octubre Argentona ha completat els passos per formalitzar l'agermanament amb la ciutat francesa d'Aubagne.

  Situada a la regió de Provença-Alps-Costa Blava, Aubagne és una ciutat de prop de 50.000 habitants a 20 quilòmetres de Marsella. L'agermanament significa una oportunitat de col·laboració en múltiples camps i activitats per a les dues poblacions. Sens dubte, aquest enllaç posarà de manifest les semblances i les diferències de les nostres cultures. Estem separats per només 500 quilòmetres i segurament això fa que, culturalment, tinguem trets comuns. El provençal (malauradament molt poc parlat) i el català, en són un exemple.

  En el que segurament s'evidenciaran les diferències serà en la realitat política i de l'administració de cada país. A casa nostra acabem de fer unes eleccions plebiscitàries com a substitut d'un referèndum que no ens han deixat fer. Fa pocs dies que sabem que s'ha imputat al president de la Generalitat i les conselleres Ortega i Rigau per la celebració de la consulta del 9N, imputació que molt abans de fer-se efectiva pels òrgans judicials ja era anunciada per membres del govern de Madrid.

  Als ciutadans d'Aubagne els costarà molt d'entendre que vivim en un país en el qual els poders de l'estat no són independents. Els hi haurem d'explicar bé. Ells van fer la revolució i tenen una democràcia consoli-dada. Els catalans hem d'explicar al món que la democràcia de l'Estat espanyol és de pa sucat amb oli; i els argentonins, amb aquest agermanament, tenim l'oportunitat d'explicar el que els principals mitjans de comunicació d'allà tracten amb superficialitat.

  També serà interessant comprovar les diferències d'un estat del benestar més aviat consolidat com el francès i l'estat del malestar en què ens trobem nosaltres.

  Però segur que l'agermanament ens ofereix un munt de possibilitats que ara no podem imaginar.

  Publicat al Cap de Creus

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800