Argentona.cat - AJUNTAMENT D'ARGENTONA

L'Ajuntament a les xarxes socials
Facebook Twitter Flickr Youtube
La Vila
Casa Puig i Cadafalch
 • Descripciķ de la ruta

  La casa d'estiueig d'en Josep Puig i Cadafalch a Argentona estā situada en una illa limitada pels carrers Torras i Bages, Dolors Monserdā i la plaįa de Vendre.

  És la casa on l'arquitecte havia estiuejat des de ben jove. No es tracta d'una casa de nova planta, sinķ de l'aprofitament de tres antics habitatges que el mateix arquitecte va ampliar i unir per convertir-los en un únic casal. La família Puig era propietāria de la casa número 7 del carrer Dolors Monserdā, que correspon al cķs del mig. L'arquitecte, a finals del segle XIX, va comprar les dues cases veīnes per ampliar la residčncia d'estiueig.

  Per convertir-les en una veritable casa modernista va obrir parets mitgeres per comunicar les tres cases i va construir un petit cos a ponent i una galeria al sud que es va convertir en l'entrada a la casa. També va incorporar-hi merlets, escultures, i pintures d'estil modernista.

  La casa té planta irregular perquč s'adapta a l'orografia i al traįat dels carrers laterals. Puig i Cadafalch aprofita la situaciķ en un punt prominent per donar-li una escenogrāfica medievalitzant. La faįana principal, a la banda del pati, presenta elements arquitectōnics modernistes. Les faįanes posteriors, que donen als carrers Dolors Monserdā i Torras i Bages conserven finestrals gōtics. D'altres obertures del moment de la reforma es van tancar amb imponents reixes treballades que recorden la imatgeria de reixes medievals.

  El procés de reforma i embelliment s'engegā l'any 1897, amb la construcciķ d'una galeria avanįada a l'interior del pati, que esdevindria l'entrada principal (aquest projecte també el signā Antoni Gallissā), i no s'acabaria fins al 1905, any oficial de la inauguraciķ de l'immoble.

  El porxo, format per una pčrgola de fusta, té a la cantonada una glorieta hexagonal rematada amb una cúpula piramidal. Una barana de gelosia envolta la tribuna. El rāfec de gran voladís és coronat amb merlets d'obra vista amb un gran pinacle a la cantonada. Aquests elements arquitectōnics donen un caire feudal a la casa. L'arquitecte va dosificar la llum de l'habitatge utilitzant galeries interiors i exteriors que donen llum indirecta a les estances, i crea així una atmosfera intimista amb racons foscos. L'interior de la casa conté diversos nivells i espais irregulars, que esdevenen un fet repetitiu.

  Les reixes, les garlanes amb motius florals que decoren els finestrals, les columnes jōniques i els arcs conopials dentats que separen els diferents salons en substituciķ dels envans, la cerāmica vidriada en els arrambadors i els entramats de fusta o columnes de marbre en lloc de les velles parets formen part del gust pel detallisme i la riquesa en l'acumulaciķ del decorat en general.

  L'interior conserva un gust entre ingenu i rural, amb simples bigues de fusta pintades de colors clars i materials populars que conjumina amb guixos d'escultures ornamentals que Eusebi Arnau havia concebut per a altres obres de Puig i Cadafalch.

  La casa respon al seu període més modernista amb un acurat tractament de les arts aplicades i decoratives.

  L'acabament de les obres de reforma de la casa l'any 1905 va ser festejat per nombroses personalitats del mķn polític i cultural de Catalunya; així ens ho recorda un mural de rajoles que podem veure al pati.

 • casa puig i cadafalch