Propostes
Publicat el 17.11.2022
Alpina. Mapes. Literatura. Paisatge
alpina
 • Dates: 
  Del 28 de novembre al 18 de desembre
 • Horari: 
  Tot el dia
 • Lloc: 
  Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel
 • Organitza:
  Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel
 • Preu: 
  Gratuït
 • Exposició que recull la trajectòria de l'editorial Alpina, referent de l'excursionisme català i que encara ara lliga literatura i coneixement de l'entorn.

  L'editorial Alpina, creada el 1946 i rellançada el 1996, és un referent de l'excursionisme, amb els seus mapes, popularíssims, i les seves edicions de muntanya. Va néixer immediatament després de la Segona Guerra Mundial, per iniciativa del geògraf Salvador Llobet, i va connectar amb la tradició, tan important, de l'excursionisme a Catalunya, lligada, des del segle XIX amb la literatura i el coneixement de l'entorn.

  Aquesta exposició, i el llibre que l'acompanya, examina com ha canviat la manera de fer els mapes i en subratlla la dimensió cultural, amb vint-i-cinc recorreguts que combinen textos dels clàssics catalans amb els mapes Alpina.

  El punt de partida és la inauguració de la Font de l'Oreneta de Viladrau, de Gabriel Casas i Galobardes, amb els poetes i escriptors de l’època, poques setmanes abans de la guerra civil: Carles Riba, Josep M. de Sagarra, Marià Manent, Joan Teixidor, Martí de Riquer, Carles Soldevila…

  Els mapes de totes les èpoques d'Alpina, combinats amb textos literaris, són un altre element central de l'exposició. No es tracta de fer rutes literàries, sinó de mostrar tot allò que es pot contenir en un mapa: un text de Josep Pla sobre els incendis forestals amb un mapa de Calonge; el fragment on Salvador Dalí explica que marxa de Cadaqués desheretat pel pare i un mapa del Cap de Creus, dos textos a favor i en contra de Montserrat, de Mossèn Cinto i de Josep Pla; el panteisme de Joan Maragall i la paròdia que en va fer Salvador Espriu. L'autor més antic és Carles Bosch de la Trinxeria (1831-1897) i el més modern Anna Dodas (1962-1986).

  Julià Guillamon s'ha encarregat de la tria, que trenca tots els esquemes.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800