Opinió Grups Municipals
Publicat el 13.11.2018
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
ERC - Esquerra republicana, una història de repressió
  • Dijous 2 de novembre de 2017. Madrid. Aproximadament les 18h de la tarda. El vicepresident i part del Govern de Catalunya són enviats a presó incondicional després d'haver declarat davant l'Audiència Nacional. El delicte: haver complert el mandat democràtic del 27S i l'1O i haver proclamat la República de Catalunya. A Brussel·les, la resta del Govern, encapçalat pel president Carles Puigdemont, es manté a l'exili.

    Malauradament, la repressió de l'Estat espanyol contra el Govern legítim de Catalunya no és cap novetat i tampoc en contra d'Esquerra Republicana, un partit castigat i perseguit des de la seva fundació. Empresonaments, repressió i persecució, exili, il·legalització i afusellaments. La història d'Esquerra és plena d'episodis de repressió extrema per part d'un estat que al llarg del temps ha lluitat amb la mateixa contundència per mantenir els seus privilegis.

    Es calcula que una quarta part dels 70.000 militants d'Esquerra en van ser empresonats, afusellats o van morir a la Guerra. I prop de la meitat d'aquests van decidir exiliar-se. Més de 700 militants d'Esquerra van ser executats, entre els quals hi havia prop de 60 alcaldes, Josep Abril de Mataró, entre d'altres. A l'inici de la guerra, havia estat assassinat l'aleshores president del Futbol Club Barcelona, Josep Sunyol, que també era diputat d'Esquerra Republicana. L'episodi més simbòlic d'aquesta repressió va ser l'afusellament del president de Catalunya, Lluís Companys, el 15 d'octubre de 1940.

    Esquerra Republicana, com el mateix país, han patit derrotes, repressió i presó, però malgrat tot la resistència ha fet possible sempre tornar-se a aixecar i continuar treballant per defensar els ideals i el país. Com destaca l’ Oriol Junqueras: “Sabem que abans que nosaltres molta altra gent ha resistit per fer que nosaltres estiguéssim aquí. Per a ells la victòria que anhelem va ser impossible. I la seva victòria va ser resistir i donar-nos l'oportunitat a nosaltres de poder guanyar. Som fruit de moltes derrotes, però som la llavor de totes les victòries”.

    Article publicat al Cap de Creus

T'ha estat útil aquesta informació?  Sí  No
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800