Opinió Grups Municipals
Publicat el 19.04.2018
Tots per Argentona - Eficàcia municipal i qualitat de vida de la gent
  • 3 d'abril de 1979: primeres eleccions municipals de la democràcia. Per primera vegada en molts anys, la gent s'esdevenia protagonista dels seus destins en tot allò que l'afectava més directament: el poder de les institucions locals, els ajuntaments.

    S'obria la possibilitat de poder intervenir en la gestió de l'urbanisme, la sanitat, l'ensenyament, la cultura, l'esport, sense oblidar la crisi econòmica, l'atur i la inseguretat ciutadana, que també es patien. El repte era fer compatible l'eficàcia de les institucions amb la qualitat de la vida de la gent.

    El repte era construir uns Ajuntaments dirigits per persones honestes i eficients, on els polítics fossin els primers a arremangar-se i on els funcionaris fossin considerats com a treballadors amb tots els seus drets i obligacions al servei de tots els ciutadans. El repte era que les associacions i grups ciutadans exercissin una tasca d'informació i control de l'Ajuntament per aconseguir una bona salut democràtica.

    El repte era que els ciutadans es fessin seu l'Ajuntament i, de manera crítica i amatent, en supervisessin la feina que s'hi fa.

    Trenta-nou anys després, disposem d'una estructura burocràtica i institucional local feixuga que podria donar molt més de si mateixa. Observant la classe política que ha d'impulsar, avui a Argentona, les accions i decisions del dia a dia la veiem ancorada en un anar fent sense trempera i incapaç de donar resposta a les necessitats diverses dels ciutadans: les llicències d'obres tarden mesos, no es responen les instàncies de la gent, les necessitats que plantegen les associacions no tenen resposta, problemes que sorgeixen en els diferents veïnats de la vila no s'afronten per part del govern, no s'arregla l'espai públic tot i que cada dia ho demana la gent...

    La política local necessita d'una activació i control per part dels ciutadans sense abaixar-ne la guàrdia; cal la màxima participació ferma dels ciutadans, visquin en el veïnat que visquin, per mitjà de l'associacionisme polític local, amb un objectiu clar: construir un país nou que funcioni bé començant per les petites coses de cada dia a casa, activats al mateix temps en la necessària defensa de la qualitat democràtica i de la llibertat d'expressió del món global on compartim la nostra vida amb els altres.

    Publicat al Cap de Creus

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800