Notícies
Publicat el 27.02.2024
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple de febrer
La sessió es va allargar tres hores i mitja i el punt que va provocar més debat va ser la modificació de crèdit del pressupost municipal.
ple febrer
El ple ordinari del mes de febrer va començar amb un minut de silenci en record a les darreres víctimes de violència masclista. L'alcaldessa, Montse Capdevila, també va tenir un record per a les víctimes de l'incendi de València i va excusar l'absència del regidor de Tots per Argentona, Quim Capdevila.

En la part formal del ple, l'alcaldessa va presentar els decrets, acords i informes, entre aquests, el període de pagament de l'Ajuntament d'Argentona, que en el quart trimestre de l'any passat es va situar en 23,40 dies, reduint així el temps respecte al tercer trimestre del mateix any. La regidora de Serveis Econòmics, M.Mercè Juan, també va exposar que en el quart trimestre de l'any passat, l'execució pressupostària pel que fa a la previsió d'ingressos per capital va ser del 50%. El regidor d'Urbanisme, Obra Pública i Espai Públic, Xevi Collet, va informar dels impostos indirectes rebuts el quart trimestre de l'any passat, amb un compliment del 142% dels drets reconeguts que constaven en el pressupost.

Pel que fa als punts de l'ordre del dia, es va aprovar per unanimitat el reconeixement extrajudicial de crèdit, amb factures per un valor total de 8.374,45 €. L'alcaldessa va explicar que aquestes factures s'aproven amb aquest procediment per evitar la supressió de serveis mentre s'acaben de posar al dia les licitacions.

Però el punt que va ocupar un debat més llarg del ple va ser la modificació de crèdit del pressupost municipal. El regidor, Xevi Collet, va explicar que aquesta modificació es deu a la urgència de començar a treballar en diversos projectes, com ara l'actualització del projecte del Torrent de la Salut, l'espai de lleure per a gossos al barri del Cros, el projecte executiu de la nova biblioteca, l'avantprojecte i la primera fase de l'edifici de La Velcro i l'encàrrec de redacció d'un document per a modificar el POUM entre altres. Tant el regidor d'Unitat, Toni Segarra, com la regidora del PSC, Susana López, i el regidor del PP, Fran Fragoso, van lamentar que en aquesta modificació s'incloguessin dos punts relacionats amb La Velcro sense haver-los consensuat i van demanar que aquests es retiressin per debatre'ls els pròxims dies. Els regidors a l'oposició. Tant el regidor Xevi Collet com l'alcaldessa, Montse Capdevila, van explicar que mantenien la proposta per poder tirar endavant tots els projectes, però que agafaven el guant per a pròximes trobades. Aquest punt es va aprovar després de dos empats en dues votacions, amb vuit vots a favor (govern i Ara Argentona) i vuit vots en contra (Unitat, PSC i PP). Finalment, va tirar endavant amb el vot de qualitat de l'alcaldessa.

Abans de les mocions, es va aprovar el reglament de règim intern de les escoles bressol municipals amb els vots a favor de tots els regidors excepte els tres d'Unitat, que van votar-hi en contra. La regidora d'Unitat, Isa Suñé va criticar que el nou reglament permeti que les famílies deixin els infants més de vuit hores a les escoles bressol.
Amb caràcter d'urgència es van aprovar, per unanimitat, dos punts més. Es tracta dels comptes generals dels anys 2021 i 2022, i l'augment d'un 2,6% de la tarifa dels serveis d'autotaxis.

 Mocions 
El PSC va presentar diverses mocions en el ple de febrer. En la primera, que mostrava el seu suport al sector agrari, s'hi van adherir Unitat, el PP, i Ara Argentona i va rebre el suport de tot el plenari.

En la segona moció, la portaveu del PSC, Susana López, va demanar al govern que apliqui diverses mesures per fer front a la greu sequera, com ara una millora en la xarxa de distribució, la reutilització de l'aigua de pou i una planificació plurianual. L'alcaldessa i el president de la companyia Aigües Argentona, Sergi Blanco, van fer un repàs de les actuacions que ha fet el govern en aquesta matèria com també de les subvencions que estan pendents de rebre. Van anunciar que es farà la renovació de les canonades d'aigua de Can Raimí, s'actualitzarà el pla d'aigua, s'està treballant per a recuperar l'aigua de la mina de la font de Sant Domingo i es contractarà una empresa perquè detecti les fuites a les canonades. Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.

D'altra banda, el regidor del PP, Héctor Travessa, va exposar la seva moció relativa al pubillatge en què demanava reactivar la festa i que l'Ajuntament en prengués la iniciativa. Després de la petició de l'alcaldessa i Ara Argentona, els populars van retirar aquesta moció per a poder-ne parlar amb l'entitat encarregada.

Per últim, a petició d'una interpel·lació del PSC, l'alcaldessa, Montse Capdevila, va explicar que el Síndic de Greuges està fent diverses peticions d'informació complexes d'obligada resposta i que el govern s'ha trobat amb un Portal de Transparència endarrerit i al qual cal posar ordre. També va anunciar que s'està tramitant la posada en marxa d'una Bústia Ètica.

En la part final del ple, el regidor del PP, Raúl Tornay, va demanar que s'instal·lin més desfibril·ladors a les urbanitzacions de la vila; el regidor d'Unitat, Toni Segarra, va sol·licitar que els agents de Policia parlin en català a la ciutadania; i la regidora socialista, Mar Rodríguez, va alertar del mal estat de l'aparcament del carrer Joan Fuster. Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Mariona Pasqual, va explicar que s'han fet diverses actuacions amb relació a les vespes asiàtiques i va criticar la manera de fer del PP sobre la problemàtica de les rates. Finalment, el popular Fran Fragoso va felicitar la Policia Local per haver detingut un lladre.

 Presentació dels resultats de 2023 de diverses àrees 
En la sessió plenària d'ahir també es van presentar les estadístiques del Servei Local d'Ocupació (SLO) i de l'àrea de Medi Ambient de l'any 2023. L'SLO va rebre 131 demandants de feina, 75 dels quals van ser dones. El servei d'emprenedoria i empresa va atendre 121 usuaris, mentre que el servei de Formació ha augmentat l'oferta de cursos en el primer semestre de 2024.

Pel que fa a Medi Ambient, la deixalleria va rebre 16.801 visites i la deixalleria mòbil 369. Referent a la recollida porta a porta, destaca la baixa taxa d'impropis en la fracció orgànica, amb una mitjana anual del 2,19%.

Podeu tornar a veure el ple: 

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800