Notícies
Publicat el 30.01.2024
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple de gener
La majoria dels punts es van aprovar per unanimitat, entre ells la nova ordenança reguladora de l'abastament d'aigua potable i els usos de l'aigua en situació de sequera.

El primer ple de l'any, celebrat ahir 29 de gener, va començar amb un minut de silenci per les darreres víctimes de violència masclista. Tot seguit, l'alcaldessa, Montse Capdevila, va donar compte dels acords d'alcaldia i de la Junta de Govern Local. A més, el regidor Xavier Collet, va explicar que un d'aquests decrets fa referència a la col·locació de plaques solars fotovoltaiques i que, a partir d'aquest any, col·locar-les en edificacions que continguin elements protegits d'ambient no requeriran llicència sinó només comunicació. Collet va informar que només caldrà llicència si els elements estan protegits de forma individual.

Tots els punts de l'ordre del dia de l’àrea d'alcaldia subjectes a votació es van aprovar per unanimitat. Van ser el nomenament de vocals del Consell Escolar Municipal, l'expedient de contractació del contracte de servei de gestió de les escoles bressol municipals, la modificació del Reglament del Consell de Mitjans de Comunicació i l'ordenança que regula l'abastament d'aigua potable i els usos de l'aigua en situació de sequera. El president d'Aigües Argentona, el regidor Sergi Blanco, va explicar que aquesta ordenança dota de més competència l'Ajuntament per prendre decisions en la regulació o restricció d'aigua, així com els mecanismes i sancions pertinents.

També es va aprovar amb els vots dels disset regidors i regidores el Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament d'Argentona 2024-2026 i la rectificació de l'errada material en la taxa de la recollida, tractament i eliminació d'escombraries i altres residus sòlids urbans. L’últim punt, referent a la modificació de l'Acord de Condicions Comuns del personal de servei va tirar endavant amb l'abstenció del regidor d'Ara Argentona, Bernat Calvo, i el vot favorable de la resta de regidors i regidores.

 Balanç dels serveis a la ciutadania l'any 2023Una vegada finalitzat l'ordre del dia i abans dels precs i preguntes, l'alcaldessa i diversos regidors van presentar el balanç d'alguns dels serveis oferts a la ciutadania durant l'any 2023. L'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC) va fer 26.366 registres, dels quals gairebé la meitat van ser instàncies presentades telemàticament. Per la seva banda, la Policia Local va fer 11.181 registres, un 61% dels quals referents a seguretat ciutadana i un 16,43% van ser incidències de trànsit.

L’àrea d'Acció Social va atendre 2.779 persones durant l'any 2023, mentre que Igualtat, Feminismes i LGTBI+ en va atendre 36. A més, actualment hi ha catorze dones del municipi que compten amb el dispositiu Atempro que dona cobertura a aquelles persones que passen per diferents situacions de violència masclista.

D'altra banda, l'any passat la Biblioteca Joan Fontcuberta i Gel va tenir 3.807 usuaris que van fer, en total, 27.633 visites a l'equipament. A més, es van realitzar 8.500 préstecs, un centenar més que l'any anterior. Per últim, també es va recuperant les visites al Museu del Càntir d'ençà de la davallada per la pandèmia. L'any 2023 va rebre 12.581 visites, el 53% de les quals atretes per les exposicions temporals.

Abans dels precs i preguntes, l'alcaldessa va convidar tothom a participar en la celebració dels quaranta anys de Ràdio Argentona com a emissora municipal, una fita que es commemorarà el dia 13 de febrer, aprofitant el Dia Internacional de la Ràdio. Ràdio Argentona ho celebrarà amb una programació especial a la Biblioteca durant tot el dia.

 Precs i preguntes 
En resposta a una pregunta d'Unitat, el regidor Xavier Collet va informar que en les pròximes eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny, la majoria de col·legis electorals no se centralitzaran al pavelló, com en els darrers comicis. Preguntat pel PP, Xavier Collet també va fer un repàs a diverses actuacions pendents al barri de Sant Miquel del Cros i va recollir la proposta de posar un senyal en el camí escolar perquè no hi accedeixin gossos.

Unitat també va tornar a proposar identificar les defecacions a la via pública a través d'un cens d'ADN dels gossos. La regidora de Benestar Animals, Mariona Pasqual, va explicar que els costos d'aquesta activitat serien molt elevats i que el govern espera que la campanya informativa que s'està duent actualment conscienciï la ciutadania. De moment, en aquesta mateixa campanya ja s'ha aconseguit que molts vilatans censin el seu animal.

Responent una pregunta del PSC sobre el Consell d'Infància, el regidor d'Educació, Joan Garachana, va explicar que en els darrers anys no es va apostar per aquesta acció participativa i que l'actual govern la reprendrà quan es pugui assegurar la seva viabilitat.

També a través d'una pregunta del PSC, la regidora de Mobilitat, Montse Cervantes, va assegurar que van traslladar a la Generalitat les signatures que reclamaven més freqüència en els autobusos que uneixen Argentona i Barcelona. Segons Cervantes, la Generalitat es va comprometre a intentar incloure aquestes millores en el pressupost d'aquest any, però que encara no han rebut resposta, tot i reclamar-la en fins a tres ocasions.  

Cervantes també es va felicitar per la bona acollida dels obsequis de Nadal que la regidoria de Gent Gran va entregar als majors de 75 anys. La regidora va assegurar que els va servir per donar a conèixer el Casal de la Gent Gran a aquells que encara no hi havien anat mai i que, així, esperen que la pròxima Setmana de la Gent Gran tingui més participació.

El ple va acabar, com sempre, amb la intervenció del públic.


 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800