Notícies
Publicat el 14.06.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI 28 DE JUNY DE 2023
Activitats de sensibilització i visibilització entorn del 28 de juny 2023 en defensa dels drets de les persones Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (LGBTI)
dia internacional contra la LGBTI-fòbia

El Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere és una jornada festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere.

La diada commemora els fets succeïts el 28 de juny de 1969 a Nova York, arran d'una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren, i això va marcar l'inici de l'activisme homosexual.

En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari d'aquests altercats.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l'orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí.
Des de l'octubre de 2014, Catalunya disposa d'una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d'octubre).

Des de l'Ajuntament d'Argentona, a través de la Regidoria d'Igualtat, Feminismes i LGTBI, amb la col·laboració d'altres departaments i entitats, hem elaborat un programa d'activitats per commemorar aquesta diada, reflexionar sobre el tema, afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d'orientació sexual i identitat o expressió de gènere i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.

 18 de juny - plaça nova

10:00 a 11:00h   Masterclass  “Pels Drets LGBTI+”  

Enguany i  amb l'objectiu de continuar avançant  en la visibilització dels drets LGTBI   Aser Blasco Barberan ens ofereix  una  sessió reivindicativa i  oberta a tota la ciutadania d'Argentona.

Cal inscripció prèvia aquí

11:00 a 12:00h   contacontes inclusiu 

Bardapetarda  ens ofereix una activitat per a nens i nenes, famílies i per a tota la ciutadania.

A través de diversos contes podrem explicar a la mainada la importància de la diversitat sexual i de gènere i com viure-la de forma plena. Al finalitzar l'activitat i després de reflexionar, es convidarà a participar de l'espectacle que ens ofereix l'artista. Més informació aquí 

12:00 a 13:30h   PD'S TransFem  

A les 12 del migdia i  a l'hora de fer el vermut continuem  amb el duet  Andrea Fuertes i Judith Ortega  que darrere el nom de PD'S Transfem s'hi retroben dues energies que sumen a  una nova aventura sonora amb músiques d'arrel  i que donen peu a la improvisació... Més informació aquí

 23 de juny 

21:00 a 24:00h  Cremem l'armari per viure de forma lliure l'expressió de gènere  

La comitiva de Sant Joan i les Bruixes d'Argentona faran l'Encesa de la foguera d'Argentona. 

La  nit màgica implica renovació i diversitat. Amb aquesta acció cremarem un armari vell per expressar de forma simbòlica la crema dels perjudicis i el foment de les  persones lliures, creadorxs que trenquen barreres i que lluiten pels drets humans per construir un món més just i més lliure.

Sortir de l'armari implica en moltes ocasions passar per  un “tràmit social”  en diversos àmbits  feina,  família, amb cada persona que es coneix que pot generar incertesa, discriminació o estigmatització.

Ningú ha de donar explicacions, ni demanar permís, ni justificar la seva orientació sexual. Si s'expressa és senzillament perquè és una àrea important de la seva vida, però no un motiu de debat o d'acceptació. Més informació aquí

 26 de juny 

A l'Atzar, Club de Lectura Diversa. Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel 19:00 h 

Activitat literària conduïda per la Laura Gállego, que ens proposa lectures amb un rerefons feminista i de diversitat sexual, amb les quals reflexionar, debatre i mantenir converses. La nova proposta  és : Per què ser feliç quan podries ser normal? De Jeanette Winterson.  Més informació aquí

 

Altres accions previstes 

  • Lectura el Manifest al Ple del  de juliol de 2023
  • Penjada de  banderes LGBTI+ (amb els colors de l'arc de Sant Martí) del balcó de l'Ajuntament  i a totes les seus públiques
  • Acció comunicativa a la web de l'Ajuntament 
  • Difusió del manifest  pels drets LGBTI a través dels mitjans de comunicació locals i per les xarxes socials.
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800