Notícies
Publicat el 05.05.2020
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Primer ple telemàtic de l'Ajuntament
×  
Ple Municipal d'Argentona 4 Maig 2020 Ple Municipal d'Argentona 4 Maig 2020

Agnès Cabot pren l'acta com a nova regidora

La crisi sanitària de la COVID-19 centra gran part del debat polític

Aquest dilluns es va celebrar el primer ple telemàtic de l’Ajuntament d’Argentona. Davant la situació d’estat d’alarma i per tal de mantenir les mesures de prevenció i protecció sanitàries, la sessió es va celebrar fora de la sala de plens, amb els regidors i regidores connectats remotament mitjançant una solució aportada per Localret. Durant la sessió es van produir algunes petites interrupcions i problemes de connexió que van alterar lleugerament el desenvolupament i debat d’alguns punts.

La sessió va començar amb la lectura d’una declaració institucional en reconeixement i agraïment a tots els col·lectius i sectors que estan donant suport en la crisi sanitària del coronavirus COVID-19. Seguidament es va guardar un minut de silenci de condol a les víctimes d’aquesta pandèmia.

Després que a principis de març Eudald Calvo presentés la seva renúncia i Gina Sabadell hagi assumit l’alcaldia en funcions de l’Ajuntament, la sessió de dilluns va servir perquè Agnès Cabot prengués possessió formalment de l’acta com a nova regidora del consistori. Cabot s’incorpora al govern d’Unitat - Argentona per la República. Durant la seva intervenció, es va mostrar il.lusionada per l’oportunitat i amb la voluntat de treballar al màxim pel desenvolupament dels infants i els joves, per la diversitat del municipi i entendre les diferències com una riquesa, per la igualtat i entenent el lleure com una peça clau en l’àmbit educatiu.

En una primera part de tràmit administratiu es va donar compte dels decrets d’alcaldia i acords de junta de govern, així com de diversos contractes de serveis, després de l’aprovació de les actes anteriors. Des de Tots x Argentona es va traslladar alguna consulta sobre les decisions de tancament de serveis, com el de la deixalleria, durant l’estat d’alarma.

També es va aprovar el protocol de funcionament telemàtic dels òrgans col·legiats, recurs per poder donar continuïtat a aquests espais mentre es mantinguin les restriccions i mesures sanitàries. L’apunt del Reial Decret i del reglament que fa esment a la necessitat de fer ús d’aquestes eines telemàtiques dins del territori espanyol va motivar l’abstenció de Tots x Argentona i Junts x Catalunya, i el reconeixement de la disconformitat del govern davant aquesta mesura, tot i que va votar-hi a favor per tal de poder resoldre el punt.

El govern d’Unitat va tenir el suport de Junts X Catalunya i Fran Fragoso en la represa de la tramitació d’aprovació del pressupost municipal del 2020. L’alcaldessa Gina Sabadell va apuntar que confien a disposar del pressupost al juny, un cop es completi tot el procediment, però va reconèixer, com la resta de grups, que caldrà introduir modificacions per tal de fer front a la nova situació generada per la crisi sanitària.
Abans del torn de mocions, es va aprovar dues qüestions administratives nascudes d’aquestes setmanes d’estat d’alarma, amb la suspensió parcial del servei de jardineria i neteja i també per donar continuïtat a la licitació dels serveis de les escoles bressol municipals.

Mocions

Junts x Catalunya va comptar amb el suport de totes les formacions en relació a una primera proposta per la rebaixa temporal de l’IVA cultural i en suport a un sector molt castigat per la crisi sanitària, després de recollir algunes esmenes a la part expositiva plantejades pel PSC.

En canvi, es va desestimar la segona de les mocions de la formació encapçalada per Bernat Calvo en què proposava diverses mesures per fer front a la crisi sanitària en l’activitat comercial i econòmica. El govern va votar-hi en contra; Tots x Argentona, el PSC i el regidor Fran Fragoso s’hi van abstenir.

Des del govern se’ls va convidar a presentar-les a les taules de treball i comissions que s’estan definint i, juntament amb d’altres formacions, es va demanar que tots els grups municipals treballin conjuntament per cercar les millors solucions i respostes pel municipi.

El regidor d’Espai Públic, Pere Espelt, va abundar en algunes de les propostes plantejades, com la situació de les terrrasses de bars i restaurants, i va assenyalar que des del departament s’estava treballant per assegurar el màxim aforament dels negocis, preservant les distàncies i mesures de seguretat. També va entrar a l’ordre del dia una moció d’urgència presentada per Junts x Catalunya i amb l’adhesió de tots els grups, a proposta de l’Associació Catalana de Municipis, per a la recuperació socioeconòmica des de la proximitat.

Precs i preguntes

El PSC i Tots x Argentona van capitalitzar bona part del torn de precs i preguntes, traslladant al govern diverses qüestions de caire econòmic, fiscal i social que giraven al voltant de la crisi causada pel coronavirus.

L’alcaldessa Gina Sabadell va avançar la proposta de modificació pressupostària per al mes de juny de 128.000 euros en ajuts i subvencions a la promoció, així com 28.000 euros destinats a Serveis Socials. També el regidor de Promoció Econòmica, Àngel Puig, va informar que, després de recollir les demandes i necessitats de negocis i autònoms, ,es preveu també una modificació abans de l’estiu de 137.000 euros per a donar suport al comerç i les activitats econòmiques locals, i que es reforçarà amb més de 100 mil euros al setembre.

En relació al capítol fiscal, el govern va recordar que s’han estirat les dates per al pagament d’impostos i taxes i que estan a l’espera de noves mesures per part de l’Estat per tal de poder revisar les ordenances fiscals.

Tots x Argentona va reclamar al govern una major comunicació i col·laboració entre els grups municipals, sobre la propera convocatòria del Consell Escolar. També van consultar quina previsió tenien en relació a les properes festes i celebracions, sol·licitant que siguin coherents amb la situació actual. I concretament van demanar la suspensió d’enguany de la Fira Argillà, per la impossibilitat de satisfer les expectatives de visitants i dels paradistes. Sobre aquest punt, el president del Patronat del Museu, Àngel Puig, va explicar que en la reunió de la Junta del Museu celebrada dies abans es va acordar descartar les dates d’aquest 2020, - primer cap de setmana de juliol -  però que en cap cas es va aprovar l’anul.lació, amb l’esperança de poder trobar una nova data i amb un format de mostra diferent.

Els grups municipals també van consultar per l’àmbit de RRHH, la valoració del govern a l’adaptació de l’Ajuntament al teletreball i com s’estaven reorganitzat els serveis.

En relació amb l’apartat de Serveis Socials, el regidor Joan Maria Pascual va respondre que s’ha realitzat una intensa tasca de seguiment i acompanyament telefònic de la gent gran del municipi, per tal de conèixer la seva situació i necessitats durant aquestes setmanes de confinament. També es va donar detall de la coordinació amb les mesures i protocols adoptats per les residències d’Argentona.

Abans d’acabar el ple, Junts x Catalunya va sol·licitar informació sobre el pla de poda, davant les queixes d’alguns veïns, i per la situació d’aturada de les obres públiques municipals. La sessió va finalitzar passades les 10 del vespre, després de tres hores i mitja de durada.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800