Notícies
Publicat el 01.08.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
La nova plaça Montserrat s'obre al públic
plaçamontserrat
Aquest dijous s'ha celebrat l'acte d'inauguració de la remodelació d'aquest espai, amb la presència de veïns i d'una representació de les Montserrat d'Argentona

Aquest dijous a la tarda s'ha celebrat l'acte d'inauguració de les obres de remodelació de la plaça Montserrat, amb la presència de l'alcalde, Eudald Calvo, veïns, així com una representació de les Montserrat del municipi, convidades per l'ocasió. L'acte ha comptat amb l'assistència d'unes 200 persones que han pogut veure la notable transformació d'aquesta plaça, que ha ampliat la superfície destinada als usuaris amb un pas de vianants, a més d'una completa reurbanització, que compta amb noves zones per seure i descansar, jocs infantils adaptats i amb criteris pedagògics, a més d'un joc d'aigua que ha estat una de les grans atraccions del públic infantil.

Abans dels parlaments, els Amics del Ball d'Argentona han ballat una sardana. Joan Boba, en representació dels veïns, i l'alcalde, s'han dirigit als assistents per destacar la notable transformació de la plaça, agrair la paciència i comprensió dels veïns i veïnes durant el temps que s'han prolongat les obres, i també demanar respecte i civisme als usuaris, per tal de mantenir i conservar l'espai i també compatibilitzar el descans dels veïns. Seguidament, acompanyats per veïns de la plaça, han descobert una placa commemorativa que s'ha penjat a la històrica pedra gegant de la plaça. Posteriorment ha actuat el jove trio musical U2U i seguidament s'ha ofert un refrigeri a tots els assistents.

Remodelació

Aquesta actuació suposa un canvi en els criteris d'urbanització de l'espai públic d'Argentona i dibuixa el camí a seguir en futurs projectes que s'executaran al municipi. Les obres van tenir com a orígen la primera edició del  procés participatiu del pressupost municipal, iniciativa en què la ciutadania va votar com un dels projectes guanyadors la remodelació dels parcs infantils del poble. Aquesta iniciativa, sumada a la necessitat d'actualitzar l'estat d'alguns carrers i la millora de l'accessibilitat, va motivar que el govern de l'Ajuntament apostés per una renovació més global d'una de les places escollides, la plaça Montserrat. 

Així, l'obra de remodelació ha permès introduir elements de sostenibilitat i noves perspectives sobre l'ús i la gestió dels espais públics per part de la ciutadania. Els paviments destinats als vianants s'han executat amb llambordí prefabricat. Aquest paviment té l'avantatge que, en cas de necessitar fer reparacions de serveis soterrats o altres afectacions, no s'ha de destruir i reposar per un de nou, si no que es pot tornar a col•locar l'original. Això representa una disminució de les molèsties als veïns per sorolls d'enderroc, l'eliminació dels residus, així com un important estalvi en materials i en velocitat d'execució.

La plaça Montserrat incorpora per primera vegada a Argentona un sistema de telegestió de l'aigua de reg que permet el seu control i monitorització remota de manera que permet detectar i tallar automàticament fuites o sobreconsums, programar els cabals en funció de l'època de l'any i les espècies de plantes. Aquest sistema s'anirà implantant gradualment a la resta de zones verdes del municipi. 

Tots els espais de la plaça Monserrat són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i s'han dissenyat de manera que evitin las zones fosques. La tipologia dels jocs infantils s'ha triat amb criteris pedagògics destinats a afavorir la sociabilització dels infants i per poder ser utilitzats de manera universal independentment de les capacitats de cadascun, potenciant aspectes concrets del seu desenvolupament. Els jocs es divideixen en dues zones destinades a grups d'edat diferents però sense cap barrera entre elles.

Les obres van iniciar-se el gener de 2019 i s'han prolongat durant una mica més de mig any. L'actuació ha anat a càrrec de l'empresa Eurocatalana Obres i Serveis, empresa a qui se li va adjudicar el projecte amb un pressupost total de 501.108 euros.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800