Notícies
Publicat el 23.03.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Aprovació provisional del nou planejament urbanístic d'Argentona
El govern troba el suport del PP i el regidor no adscrit, mentre els grups de Tots x Argentona i el PSC no participen a la votació
Ple extraordinari POUM

L’Ajuntament d’Argentona va aprovar aquest dijous en ple municipal l’aprovació inicial del POUM, el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal, una eina que ha de servir de guia del planejament d’Argentona per a les properes dècades. Aquesta fase suposa un pas més d’una llarga tramitació que va iniciar-se al 2015 i en què s’incorporen les demandes dels ciutadans i organismes sectorials, així com les aportacions ambientals.

La proposta, aprovada pel govern, a més del portaveu del Partit Popular i el regidor no adscrit, va comptar amb una ferma oposició dels grups de Tots x Argentona i el PSC, que van retirar-se de la sala i no van participar en la votació, per la manca de diàleg i consens que, van dir, ha mostrat el govern en aquest assumpte amb l'oposició.

Abans també es va aprovar amb el suport de tots els grups i l’abstenció de Tots x Argentona i el PP, l’aprovació inicial del conveni urbanístic entre l’INCASOL i l’Ajuntament en relació a l’àmbit del Cros. La nova proposta preveu un projecte menys expansiu, amb un màxim de 140 habitatges, dels que un 30% de sostre es destinarà a protecció oficial i una reserva d’espai per a equipament municipal. L’oposició va reclamar més diàleg al govern per tal d’haver fet un millor seguiment a l’evolució d’aquest ARE (àrea residencial estratègica) del Cros i van insistir en oferir més informació al veïnat. L’alcalde Eudald Calvo es va comprometre a realitzar un retorn als veïns amb tots els detalls del projecte.

Nou POUM

La regidora d’Urbanisme, Aina Gómez, va ser l’encarregada de presentar les característiques principals del document que, després de superar l’aprovació provisional, es traslladarà a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya per assolir ja l’aprovació definitiva.

Va recordar el recorregut que ha seguit la tramitació del planejament, i que en aquesta fase es recullen i avaluen les al·legacions i consideracions presentades per la ciutadania i els organismes.

Gómez va subratllar l’esforç per introduir consideracions socials i de sostenibilitat en la proposta, després de deixar enrere els anys més intensos de bombolla immobiliària i de crisi econòmica. El nou planejament aposta per compactar el municipi, omplint els buits existents i obrir la porta a una única zona d’ampliació residencial, al Collell, a més de la ja prevista a l’àrea del Cros, evitant projeccions urbanístiques expansives.

L’actualització del centre urbà, la potencialització del centre comercial, la construcció d’habitatges de protecció pública, millorar els serveis a les urbanitzacions, el manteniment dels polígons industrials, la preservació de la zona forestal o avançar en un accés directe des del Collell als veïnats de Can Barrau i la part alta del municipi es van presentar com les principals línies estratègiques d’actuació del nou POUM.

Des de Tots x Argentona i el PSC es van censurar les presses que mostrava el govern per aprovar aquest tràmit a les acaballes del mandat i sense cercar el consens i el diàleg amb la resta de forces. Ambdues formacions van mostrar la seva sorpresa per la presència d'una reserva per als laterals de l’autopista C-32, un projecte que encara hi apareix al Pla Territorial Metropolità, i van reclamar al govern que insisteixi davant la Direcció General de Carreteres perquè aquesta proposta a la que s’hi ha oposat clarament el Territori quedi definitivament esborrada. El govern local va defensar que es tracta d’un element residual i que no té cap marge perquè prosperi.

Tots x Argentona i el PSC, que va reclamar un ajornament en l’aprovació per tal de cercar un major consens, acabarien abandonant la sala com a protesta per  la manca de temps per avaluar el document, les interpretacions diverses en relació als informes tècnics i jurídics presentats, i les urgències exhibides pel govern, lamentant la manca d’informació i transparència que han tingut en aquest debat.

La sessió va concloure després de tres hores de durada.

ÀUDIO DEL PLE

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800