Notícies
Publicat el 14.03.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Argentona, un dels municipis en Estat d'excepcionalitat per sequera
sequera web 3
  • Aquesta setmana està previst que més de 220 municipis de Catalunya, entre els quals Argentona, quedin afectats pel nou pla de restricció en l'ús d'aigua.
  • Entre altres mesures, es reduirà el consum d'aigua per habitant i dia a 230 litres

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquesta setmana un decret Llei per a protegir els abastaments d'aigua. Després de constatar que continua el descens de les reserves, on ja fa 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. El principal objectiu d'aquest Decret Llei se centra en el desplegament de mesures per a garantir l'abastament d'aigua a més de 220 poblacions que entraran aquesta setmana en situació d'excepcionalitat per sequera, entre les quals Argentona, i que seria vigent a partir de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, que es preveu pugui fer-se efectiva aquesta mateixa setmana.

La declaració de l'estat d'excepcionalitat per sequera, que s'activaria al sistema Ter-Llobregat i l'aqüífer del Fluvià-Muga, estableix diverses restriccions d'aigua en l’àmbit urbà en tots els municipis que es trobin afectats per l'excepcionalitat. Les mesures més destacades serien:

 Principals mesures

  • Reducció del volum total d'aigua fins als 230 litres per habitant i dia
  • Piscines: reompliment parcial de l'aigua amb sistema de recirculació, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.
  • Prohibició de regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte aquell reg que es realitza amb aigua de pluja recollida a teulades ni al reg amb aigües regenerades de depuradora. Per regs de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat indispensable. Es prohibeix el reg de gespa, excepte en el cas de superfícies destinades a la pràctica esportiva federada, on no es podrà superar els 450 m³ per hectàrea i mes.
  • Limitació en la neteja de vehicles
  • Es prohibeix la neteja de carrers i mobiliari urbà amb aigua potable, excepte si existeix risc sanitari o a la seguretat viària.
  • Es prohibeix totalment o parcialment l'ompliment de fonts ornamentals
  • A granges, es limitarà l’ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament a les necessitats bàsiques d'abeurament i neteja.

L'entrada en l'escenari d'excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades. També hi haurà, com a canvi destacat, aquesta reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia. Si en l'escenari d'alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Aquest decret llei també estableix mesures per dissuadir dels consums d'aigua elevats i la possibilitat d'imposar sancions en cas que se superin les dotacions fixades en el Pla de sequera.

 Consells i recomanacions per a l'estalvi d'aigua 

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800