Notícies
Publicat el 16.07.2019
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Argentona se situa al Top 3 dels municipis que més reciclen a Catalunya
PaP Argentona
En el darrer informe de l'Agència de Residus de Catalunya el municipi va assolir el 87,8% de recollida selectiva

Argentona se situa al top 3 dels municipis que més reciclen a Catalunya. En el darrer informe de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) el municipi assoleix el 87,8% de recollida selectiva.

Argentona va registrar l'any 2018 el 87,86% en recollida selectiva, una percentatge que el situa com el tercer municipi de Catalunya i el primer entre els pobles i ciutats de més de 10.000 habitants que més i millor recicla els seus residus.

Tenint en compte que la mitjana catalana és del 41,7%, Argentona dobla amb escreix aquesta xifra.

ampliació del porta a porta i el pagament per generació

Els bons resultats al municipi s'expliquen amb una ferma aposta per la recollida porta a porta (PaP) i el Pagament per Generació, PxG (bosses taxades) des de fa força anys i que va experimentar una empenta decisiva en el darrer mandat.

El model, que fins llavors estava implantat al centre urbà i a aproximadament un 75% de la població, es va estendre en el darrer trimestre del 2016 al barri del Cros i es va completar a principis del 2017 als veïnats de Les Ginesteres, Can Cabot, Can Raimí i Can Ribosa, fins a gairebé completar el 100% del municipi. Aquesta ampliació del model porta a porta va permetre a Argentona augmentar en més de vint punts els resultats de la recollida selectiva ja l'any 2017, que va ser del 86,3%, i millorar-ho al 2018 en un 1,3% més.

De les dades facilitades per l'ARC es desprén també que al 2018 Argentona va generar més de 5.132 tones de residus recollits de manera selectiva, que deixa una mitjana de 417 quilos per habitant a l'any de materials reciclats i una mitjana diària de generació de brossa de 1,3 Kg per habitant. Si es comparen els dos últims anys ja amb el desplegament del porta a porta a tot el municipi, al 2018 s'ha reduït el rebuig en més d'un punt percentual, fins al 12,4%, i augmenta en set dècimes la recollida d'orgànica, que al 2018 va suposar gairebé un terç, el 31,7%, del total dels residus.

Cal destacar també l'augment de la recollida selectiva registrada a la deixalleria municipal, un resultat que reforça les mesures impulsades als darrers anys, com el trasllat de l'àrea d'emergència a les instal•lacions de la deixalleria, o l'ampliació horària del servei.

Matadepera i Vilablareix encapçalen la llista de municipis que més reciclen amb un percentatge lleugerament superior, del 90,8 i el 90,5% respectivament.

aposta per la recollida selectiva

Argentona va iniciar l'aposta pel model de gestió de residus porta a porta al centre del municipi el juny de l'any 2004 amb les fraccions d'orgànica i rebuig,  a finals del 2008 es va ampliar amb els envasos i el paper i cartró, i al 2010 va ser pionera amb l'aplicació del pagament per generació - anomenada taxa justa -, que “penalitzava” especialment la generació de rebuig  La combinació d'aquests sistemes (PaP+PxG) s'ha demostrat com el més eficaç i el que permet obtenir millors resultats en la recollida selectiva. Amb tot, des de l'Ajuntament d'Argentona es vol continuar treballant en la sensibilització i conscienciació ciutadana per la sostenibilitat i el foment de polítiques per a una millor gestió i la reducció dels residus que generem.

Podeu consultar les dades de l'Agència de Residus de Catalunya al següent enllaç

Estadístiques recollida selectiva

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800