Notícies
Publicat el 28.05.2024
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple ordinari del mes de maig
ple 27 maig
El ple va durar una hora i mitja i va comptar amb la Defensora del vilatà i vilatana, Elsa Flores, així com amb integrants del grup de Comerç Just d'Argentona, que van llegir el manifest.

El ple del mes de maig va començar amb un minut de silenci en record a les darreres víctimes de violència masclista. Abans d'iniciar l'ordre del dia, la Defensora del vilatà i vilatana, Elsa Flores, va llegir la memòria de les accions dutes a terme l'últim trimestre de 2022 i la memòria de l'any 2023. Una de les peticions de Flores va ser que l'Ajuntament elabori una ordenança de contaminació acústica, una petició a la qual es va afegir el grup d'Unitat. L'alcaldessa, Montse Capdevila, va assegurar que l'equip de govern ho té previst però sense una data concreta.

Els primers punts de l'ordre del dia són els que van provocar més debat. En el primer punt, de donar compte dels Decrets d'Alcaldia, el portaveu d'Unitat, Antoni Segarra, va criticar que el projecte de la nova biblioteca hagi anat eliminant alguns serveis, com l'aparcament, la ràdio, l'arxiu i el casal d'avis. Segarra va demanar al govern que les modificacions i decisions que es prenguin s'acordin amb l'oposició. Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Xavier Collet, va afirmar que el projecte de la biblioteca és complex i la demora ha provocat que s'hagi madurat i millorat. Va explicar que l'arxiu es va eliminar a petició d'Unitat i va assegurar que s'estan estudiant propostes d'altres grups, com ara la connexió del nou edifici amb l'Ajuntament. També va afirmar que la demora del projecte ha provocat la pèrdua d'una subvenció per valor d'un milió d'euros, però que seguiran sol·licitant subvencions, fet pel qual demanen el suport de la resta de grups.

El regidor d'Unitat, Joan Boba, va preguntar pel frau de l'aigua en els habitatges, i el president d'Aigües Argentona, Sergi Blanco, va afirmar que són de tipologia diversa i que encara no està quantificat oficialment.

La també regidora d'Unitat, Isa Sunyer, va felicitar el consistori per l'actuació en un incendi provocat per un grup de joves. Sunyer va explicar que els tutors legals dels menors assumiran els costos mentre que els joves faran feines reparadores per la vila. L'alcaldessa, Montse Capdevila, va anunciar que els tècnics municipals estan treballant en l'elaboració d'una Ordenança de Convivència Ciutadana i un Reglament de mesures alternatives complementàries a la sanció econòmica.

 punts a votacióEn els acords de la Junta de Govern Local, l'alcaldessa va exposar totes les licitacions i contractacions que s'estan duent a terme des de principis d'any, així com l'elaboració de dos projectes: l'enllumenat del camí de Madà i la instal·lació de plaques solars a l'Escola Les Fonts. Abans dels punts que es portaven a votació, també es va donar a conèixer el conveni Quatre Ribes, que inclou els municipis de Cabrera de Mar, Òrrius, Dosrius i Argentona.
El primer punt que es portava a votació, es va modificar la representació del PSC en diferents òrgans col·legiats. La regidora, Mar Rodríguez, serà la representant socialista a la Comissió del Nomenclàtor, el Consorci de govern territorial de Salut del Maresme, la comissió de seguiment de l'estudi conjunt de la nova línia ferroviària orbital i el Consell de la Vila. En el Consell d'Esports el representant socialista serà Jose María Sánchez. Aquest punt es va aprovar per unanimitat, així com l'adhesió de l'Ajuntament al Sistema per a l'optimització de la compra pública local de la Diputació de Barcelona.
També es va aprovar per unanimitat el suport al projecte Agròpolis, un Pla de foment local agroecològic que, a través de la cooperativa Àgora Ecològica, vol generar un espai estratègic entre els diferents sectors econòmics. Així mateix va rebre el suport de tots els regidors i regidories la modificació de l'acord d'aprovació del Conveni de delegació parcial de competències de l'Ajuntament d'Argentona a favor del Consell Comarcal del Maresme, ja que calia especificar detalladament les dues places d'ocupació pública contemplades.

Dos integrants del grup de Comerç Just d'Argentona van llegir el manifest del Dia del Comerç Just que s'ha elaborat conjuntament amb la Cordi de Mataró i en el qual s'apel·la a un consum més equitatiu, just i transparent. Tots els regidors i regidores hi van votar a favor, com també la proposta en suport al Correllengua 2024 com a instrument reivindicatiu per la normalització lingüística. A més, amb aquesta proposta l'Ajuntament dona suport a les entitats del municipi que vulguin organitzar activitats al voltant de la llengua catalana.

Abans de les propostes urgents, es van aprovar per unanimitat els tres punts que feien referència a sancions de l'àrea de Benestar Animal. Es tracta de dues sancions per valor de 2.704,58 € per portar un Gos Potencialment Perillós (GPP) sense tots els requisits legals. També es va arxivar un expedient sancionador per valor de 3.000 € també per portar un GPP. La regidora de Benestar Animal, Mariona Pasqual, va explicar que la majoria d'infraccions en aquest tipus d'animals són per no tenir llicència ni cens, no portar morrió i portar-lo deslligat. També va anunciar que pròximament es realitzarà una campanya informativa als propietaris de GPP per tal d'intentar reduir les infraccions.

 Propostes urgents i precs i preguntesPel que fa a les propostes urgents, el govern va presentar una relació de factures d'Omissió de Funció Interventora per valor de 97.943 €, unes factures que no tenen un contracte al darrere. El portaveu d'Unitat, Antoni Segarra, va fer un toc d'atenció al govern per no posar remei a aquesta anomalia immediatament. L'alcaldessa, Montse Capdevila, va assegurar que aquesta és l'herència de l'antic govern, que ja s'han regularitzat més d'una seixantena de contractacions i que esperen que a finals d'aquest any ja estigui tot resolt. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els presents excepte l'abstenció del regidor d'Ara Argentona, Bernat Calvo.

A la part final del ple, la regidora de festes, Montse Cervantes, va animar tothom a participar en la Diada de la Flor del pròxim cap de setmana i va explicar que, a causa de la sequera, no hi haurà plantes, sinó que només s'utilitzarà flor tallada. També va agrair l'esforç de les disset entitats participants. El regidor de Joventut i Esports, Joan Garachana, es va felicitar pel desenvolupament d'Artgentjove el passat cap de setmana i va animar tothom a donar suport al primer equip del FC Argentona, que el pròxim dissabte es juga l'ascens a la copa Èlit.

A preguntes de l'oposició, el regidor Xavier Collet va admetre que el Local Social de les Ginesteres no està recepcionat per l'Ajuntament i que el consistori poda l'arbrat seguint el Pla de Poda actual elaborat per un tècnic expert i que disposa la poda meitat del municipi cada any. Fran Fragoso també va informar el govern de la presència d'un niu de vespres asiàtiques en un torrent de la vila.

Des del públic, alguns vilatans i vilatanes van demanar la creació de l'Ordenança de Contaminació Acústica, la cautela en el projecte de la nova biblioteca i més accions a urbanitzacions com Can Cabot i Can Raimí. Per la seva banda, el govern va informar que s'està treballant en el contracte de manteniment de via pública, però que s'ha aturat pel recurs interposat per una de les empreses participants en el procés.

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800