Notícies
Publicat el 26.03.2024
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple de març
ple març
El ple del mes de març ha començat amb un minut de silenci en record a les darreres víctimes de violència masclista com també a l'exalcalde Joaquim Casabella, traspassat a l'edat de 84 anys. Tant l'alcaldessa, Montse Capdevila, com la resta de regidors i regidores del ple han tingut paraules d'agraïment i lloança cap a la figura de Casabella i la seva tasca a la vila.

Abans d'entrar en l'ordre del dia, un representant de cada formació ha llegit un fragment del manifest del Dia Internacional de la Dona. Després de donar compte dels decrets d'alcaldia i els acords de la Junta de Govern Local, s'ha aprovat per unanimitat l'acta de delimitació dels termes municipals de Cabrera de Mar i Argentona, un procés que va iniciar la Generalitat de Catalunya. D'altra banda, la revisió de preus del contracte d'arrendament del local de la Biblioteca Municipal per a l'any 2024, que és de 1.883 euros mensuals, ha comptat amb el suport de tots els regidors i regidores excepte els tres del Partit Popular, que s'han abstingut.

En el ple de dilluns també s'ha aprovat l'augment de les tarifes de l'aigua. El regidor Sergi Blanco ha explicat que un informe extern recomanava incrementar el preu en un 90%, donat que feia tretze anys que no es revisaven les tarifes i que, en el darrer any, Aigües Ter Llobregat ha aplicat un augment del 45,94% en el subministrament. Finalment, el Consell d'Administració d'Aigües Argentona va proposar que l'increment per la ciutadania fos d'aquest 45,94%, mentre que la resta l'assumiria la mateixa companyia. Aquest augment es traslladarà als dos conceptes de la factura: en la quota fixa del servei s'apujarà aquest percentatge, mentre que en el variable, que fa referència al consum d'aigua, hi haurà tres blocs diferenciats en funció dels metres cúbics consumits. El primer bloc experimentarà un augment del 22,97%, el segon bloc del 45,94%, mentre que el tercer bloc, que són els consums més desproporcionats, tindran un augment del 68,91%. Aquest punt s'ha aprovat amb els vots a favor de la majoria dels regidors i regidores, excepte les abstencions del PSC i el PP. La portaveu del PSC, Susana López, ha criticat les presses per portar aquest punt al ple, assegurant que caldria estudiar altres mètodes per obtenir ingressos; Héctor Travessa, regidor del PP, creu que l'Ajuntament està deixant sense pulmó econòmic Aigües Argentona. Abans que entri en vigor aquesta revisió de les tarifes, l'haurà d'aprovar la Comissió de Preus de la Generalitat de Catalunya.

Per unanimitat, va tirar endavant la suspensió de llicències urbanístiques per a fer obres de construcció, rehabilitació i reforma de piscines d'ús particular, així com d'altres instal·lacions que puguin tenir un ús excessiu d'aigua, com ara fonts ornamentals o llacs artificials. El regidor Xevi Collet va anunciar que aquesta suspensió serà pel període d'un any mentre es repensen les condicions en què es donaran aquestes llicències en un futur.

També es va aprovar per unanimitat l'actualització dels membres del Consell Escolar, i el Pla Local de Seguretat Viària 2024-2027, que té per objectiu reduir un 25% els accidents en vies urbanes.

Tots els regidors i regidores presents també han votat a favor de l'adjudicació de dos contractes de serveis: per una banda, el de manteniment de les instal·lacions dels equipaments municipals (per valor de 210.000 l'any 2024) i per l'altra, el de neteja d'edificis i instal·lacions municipals (amb un cost de més de 477.000 euros el primer any). Ambdós contractes tindran una validesa de tres anys amb possibilitat de pròrroga.

També s'han aprovat per unanimitat les tres sancions relatives a Benestar Animal i que fan referència a persones que tenen Gossos Potencialment Perillosos (GPP) sense llicència. En un d'aquests casos, un dels animals no portava morrió, mentre que un altre es trobava desatès. Les sancions van dels 2.400 euros als 3.000 euros.

 Mocions i precs i preguntes 
Ha tirat endavant amb els vots del govern, Unitat i Ara Argentona una moció presentada per Tots per Argentona relativa al Congrés de Cultura Catalana que es vol celebrar l'any 2025, un projecte col·lectiu que pretén ressituar la cultura catalana en el context internacional i projectar-la arreu d'Europa. S'hi han abstingut el PP i el PSC. En el cas dels socialistes, han mostrat les seves reticències perquè no s'especifica quina col·laboració econòmica i tècnica comportarà aquesta adhesió.

Després d'alguns canvis en la redacció, tots els grups municipals s'han adherit a la moció d'Unitat relativa a les activitats per a la gent gran, la qual s'ha aprovat per unanimitat. Aquesta moció demanava concretar alguns aspectes de l'adjudicació i la realització de les activitats.

En resposta a una petició del PP, el regidor Xevi Collet ha afirmat que tots els torrents municipals s'han netejat, però que els revisarà. El regidor d'Unitat, Joan Boba, ha demanat que es recordi a la ciutadania la necessitat d'utilitzar els cubells per a la recollida de matèria orgànica, i també ha demanat un punt de llum a l'Escola Bernat de Riudemeia, en un indret on es produeixen algunes bretolades. El regidor d'Educació, Joan Garachana, ha assegurat que es col·locaran càmeres de videovigilància amb identificació en aquesta zona. Per la seva banda, el regidor d'Ara Argentona, Bernat Calvo, ha demanat que es repintin els grafits de les façanes regularment.

A la part final del ple, el regidor, Xevi Collet, ha aprofitat per informar que el passat dijous una empresa va començar a treballar per a la detecció de fuites d'aigua. Les tasques, que es fan amb geolocalitzadors i anàlisi de pressions, s'han iniciat a Madà i seguiran al nucli urbà. Joan Garachana també ha anunciat que el dia 2 d'abril s'obrirà el Casal de Joves i també l'espai de mentoria al barri del Cros.

En les intervencions del públic, el govern s'ha compromès a continuar buscant subvencions per al finançament de les obres de les urbanitzacions. Per acabar, el regidor d'esports, Joan Garachana, ha explicat que, amb la normativa actual, la Generalitat no permetria obrir la piscina municipal d'Argentona, però que no saben quin escenari hi haurà a l'estiu. De moment, assegura que treballen per tenir-ho tot a punt, entre altres, els refugis climàtics, que ja s'han localitzat i detallat els horaris.

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800