Notícies
Publicat el 07.11.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple ordinari d'octubre

El ple del mes d'octubre va començar amb un minut de silenci en record a les darreres víctimes de violència masclista. A continuació, la regidora de Gent Gran, Montse Cervantes, va homenatjar els més grans de la vila amb motiu del seu dia, l'1 d'octubre, i va donar pas a la Maria Lluïsa i en Joaquim, dos representants del Consell de la Gent Gran que van llegir el manifest.

En aquest ple d'octubre, que va durar més de cinc hores, es va aprovar el pla normatiu de l'Ajuntament d'Argentona per a l'any vinent, amb les abstencions d'Unitat i els vots a favor de la resta de regidors. Aquest pla inclou diverses ordenances i reglaments que es treballaran en els pròxims mesos com el de convivència ciutadana, la composició del codi ètic, el reglament regulador de l'habitatge social, el de la venda no sedentària al municipi, l'ordenança de l'ús de la via pública i la d'ús de l'espai públic... També es van aprovar, en aquest cas per unanimitat, la modificació de les bases d'execució del pressupost d'aquest any i la segona aprovació de reconeixement extrajudicial de crèdits d'obligacions referent a assegurances.

En Recursos Humans, es va aprovar la modificació de l'Acord de Condicions Comuns del Personal de Servei relatiu al personal contractat a través d'una subvenció. Aquest punt va tirar endavant amb els vots a favor dels regidors del govern, el PP i Ara Argentona, les abstencions d'Unitat i els vots en contra del PSC. També es va modificar la relació de llocs de treball per a reorganitzar el departament de Serveis Territorials, una proposta que va comptar amb el suport de tot el plenari excepte les abstencions dels tres regidors d'Unitat que es van abstenir.

 LES ORDENANCES FISCALS CENTREN EL PLE D'OCTUBRE 

El més destacat del ple d'octubre va ser el debat de les ordenances fiscals per a l'any vinent. Primer es van portar a votació els impostos, on destaca l'augment del 8% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i la bonificació del 75% de l'impost de vehicles de tracció mecànica per aquells que disposin de l'etiqueta de zero emissions. El govern també va explicar que estan treballant els pressupostos de l'any vinent i que aquesta setmana ho compartiran amb l'oposició. Els impostos van tirar endavant amb les abstencions de les regidores del PSC i el d'Ara Argentona, i els vots en contra d'Unitat i el PP.

Pel que fa a les taxes per a l'any vinent, augmenta un 5% la d'escombraries i residus urbans per arribar a la cobertura del 96% del preu del servei. També varia la taxa per ús particular de dependències municipals i la taxa reguladora expedició de documents administratius entre altres. Aquest punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els regidors del govern, Unitat i Ara Argentona, i amb les abstencions del PP i el PSC.

En el punt dels preus públics, es va aprovar l'augment de preu dels càntirs, que passaran de 25 a 30 euros. Però el que va provocar un llarg debat va ser el preu de la piscina municipal. El govern va proposar apujar un 7% l'entrada al públic, però també una reducció del 50% per a les persones empadronades a la vila, un aspecte que va suscitar les crítiques d'alguns regidors a l'oposició. La portaveu del PSC, Susana López, va assegurar que aquesta decisió va en contra de la Constitució i l'Estatut de Catalunya, per discriminació per raons d'origen. Els regidors de Tots per Argentona, Joan Martín Garachana i Xevi Collet van admetre que aquesta bonificació no és el que més s'ajusta al reglament, però van assegurar que l'objectiu és resoldre els conflictes que s'han produït a la piscina el passat estiu. Aquest punt també va provocar que els diferents grups municipals que formen el govern no votessin en bloc: Tots per Argentona i Avancem Junts hi van donar suport, mentre que ERC es va abstenir. Finalment, els preus públics van tirar endavant amb 7 vots a favor (TxA, Avancem Junts i Ara Argentona), 7 abstencions (Unitat, PP i ERC) i 2 vots en contra (PSC).

La resta de punts de l'ordre del dia que es portaven a votació es van aprovar per unanimitat. És el conveni entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal per al servei de mobilitat internacional per a joves de 2023-2027, la incoació d'un procediment sancionador per obres sense llicència, i el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge i dies festius per a l'any 2024. En aquest últim punt, es va acordar que els comerços podran obrir els diumenges 2 de juny i 6 d'octubre.

 MOCIONS I PREGUNTES 

El PP i Unitat van presentar tres mocions cadascun, però només una d'elles va tirar endavant. Els Populars, que han demanat en diverses ocasions un carril per a bicicletes al barri del Cros, van canviar la proposta per sol·licitar una pista poliesportiva a la zona. També van demanar la millora del manteniment dels carrers i la desratització del centre urbà i diverses zones de la vila. Cap de les tres mocions va tirar endavant. El govern va votar en contra i va demanar als populars que no repeteixin mocions en diversos plens quan ja s'han compromès a actuar.

D'altra banda, Unitat va reclamar més serveis al Casal de Joves i l'obertura de la biblioteca els dissabtes al matí. El govern va rebutjar les dues propostes per manca de personal. El que sí que va tirar endavant per unanimitat va ser la proposta d'Unitat de crear un parc d'habitatges municipals i privats a preus assequibles per a joves.
Quant a les preguntes de l'oposició, el regidor Xevi Collet va afirmar que un possible compostador situat a la Vall de Clarà és només una proposta, i que en el pressupost de l'any vinent, hi ha previst un pipicà al barri del Cros. A pregunta del PSC, la regidora Montse Cervantes va admetre que l'accessibilitat dels carrers és una prioritat i també va informar de l'ús dels autobusos al municipi. Va afirmar que el que fa la ruta Dosrius-Mataró és el que compta amb més viatgers aquest any, 173.000 fins al mes de juliol.

La sessió va acabar amb la intervenció del públic.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800