Notícies
Publicat el 26.09.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Resum del ple ordinari del mes de setembre

El ple del mes de setembre va començar amb un minut de silenci per les darreres víctimes de la violència masclista. En el ple, que va durar més de tres hores, es van aprovar per unanimitat els representants de la corporació als òrgans col·legiats de 2023 a 2027, com també la modificació dels membres del Consell de la Vila i el Consell d'Esports. D'altra banda, la modificació del pla normatiu de l'Ajuntament per aquest any i el Pla de planificació plurianual van rebre els vots a favor de tots els regidors excepte els tres d'Unitat que es van abstenir.

En aquest ple també es portaven a votació dos convenis que van rebre el suport de tots els regidors del ple. El primer implica la col·laboració entre el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, l'institut de Seguretat Pública de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme i l'Ajuntament d'Argentona per dur a terme la selecció conjunta del personal funcionari de les policies locals i constituir una borsa de treball aquest any. El segon conveni és per delegació de competències entre l'Ajuntament d'Argentona i el Consell Comarcal del Maresme per la compra agregada d'energia elèctrica i gas natural i l'assessorament tècnic i gestió en matèria d'energia. També va tirar endavant la liquidació de la quota del conveni amb el Consell Comarcal sobre la Ruta de la Guerra Civil al Maresme, amb els vots a favor de tot el plenari excepte dos dels tres regidors del Partit Popular.

D'altra banda, el ple va aprovar per unanimitat la incorporació a les escoles i l'institut d'Argentona de recursos especialitzats en l'atenció a alumnes amb diabetis Tipus 1, després de la sol·licitud d'algunes famílies. El regidor d'educació, Joan Martín Garachana, va explicar les necessitats i els impedients que tenen aquests alumnes com també la manca de recursos i formació per part dels docents. L'objectiu de la incorporació d'aquests nous recursos és facilitar el dia a dia dels infants i joves del municipi que pateixen aquesta malaltia.

 El ple aprova per urgència dos punts de serveis econòmics 

En primer lloc, el ple va aprovar per unanimitat una modificació de crèdit per incorporar un total de 605.000 euros a diverses partides que no tenien prou capital per arribar a finals d'any, com els subministraments, la seguretat o partides de medi ambient. També s'inclouen les llums de Nadal, les rutes guiades, el festival Sense Portes, la substitució dels llums del camp de futbol, la climatització de les escoles bressol o el manteniment de la casa Puig i Cadafalch entre altres. En aquesta modificació de crèdit també s'utilitzarà una part de romanent de tresoreria, quedant 196.000 euros al fons de contingència.

En segon lloc, el ple també va aprovar el pagament de factures de proveïdors endarrerides per valor de 660.801 euros amb els vots a favor de tots els regidors excepte l'abstenció de Bernat Calvo, d'Ara Argentona. Es tracta de factures de l'any 2022 i 2023 que estaven pendents de pagament tot i que s'està prestant el servei o s'han obtingut materials. Tots els regidors van coincidir en agrair l'esforç dels treballadors municipals i la nova interventora.

 La tinença d'animals molt present al ple 

El ple va aprovar per unanimitat la sanció per infracció greu a un ciutadà per portar sense morrió i per la via pública un gos considerat potencialment perillós. També va tirar endavant amb els vots a favor de tots els presents, l'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança reguladora de la tinença d'animals dins el terme municipal d'Argentona que caracteritza els diferents animals, les actuacions prohibides i les responsabilitats dels propietaris entre altres. En aquest punt es va incorporar una disposició transitòria a proposta del PSC perquè aquesta ordenança no entri en contradicció amb la nova llei estatal d'aquest àmbit que ha d'entrar en vigor el pròxim divendres.

L'alcaldessa, Montse Capdevila, i la regidora de Benestar Animal, Mariona Pasqual, van aprofitar per explicar que el passat 21 d'agost el consistori va haver d'actuar en una zona d'Argentona on un ciutadà tenia vint-i-set gossos en males condicions. D'aquests, deu els van traslladar en un centre per a recuperar-se i la resta es troben amb el propietari, però reben la visita setmanal d'un veterinari. Totes aquestes actuacions van a càrrec de l'Ajuntament, amb un import de 12.000 euros, que posteriorment es reclamaran al propietari. Per últim, es va aprovar l'actualització no substancial del DUPROCIM (Document Únic de Protecció Civil Municipal), amb catorze vots a favor i les abstencions dels tres regidors d'Unitat.

 MOCIONS I INTERPEL·LACIONS 

A través d'una moció, el grup municipal d'Unitat va demanar la revisió i modificació del reglament municipal dels cementiris per simplificar i facilitar els tràmits als propietaris i les famílies. Des del govern, el regidor Xavier Collet es va comprometre a començar els tràmits abans d'acabar l'any i la moció es va aprovar per unanimitat.

Unitat també va preguntar al govern sobre l'organització i programació de Ràdio Argentona. L'alcaldessa i regidora de Recursos Humans i Mitjans de Comunicació, Montse Capdevila, va explicar que les regidories de Mitjans de comunicació i Comunicació Institucional s'han unificat per tal d'optimitzar els recursos materials. També va explicar que actualment la ràdio municipal compta amb una directora, un locutor i un tècnic, tot i que està previst que en el termini d'un any i mig es completi l'organigrama amb una promoció interna d'una plaça de tècnic auxiliar i una plaça de periodista amb oposició pública. Capdevila va assegurar que el govern no exerceix cap control polític al mitjà de comunicació, sinó que és el Consell de Mitjans qui vetlla per la seva independència i la qualitat de la programació.

 PRECS I PREGUNTES 
En els precs i preguntes de l'oposició, Unitat va demanar quan es resoldrà la baixa pressió d'aigua que pateix el carrer Badalona. Els regidors Sergi Blanco (Avancem Junts i president d'Aigües Argentona) i el regidor d'Urbanisme, Xavier Collet, van explicar que s'hi està treballant i es preveu poder executar l'actuació en quatre punts diferents al novembre. Unitat també va agrair l'organització de Garrinada d'aquest any.

La regidora Montse Cervantes va explicar que l'Ajuntament ha rebut 1.300 signatures que demanen més freqüència en els viatges d'autobús a Barcelona. També va felicitar tothom per la realització de la primera setmana de la Gent Gran, com també ho va fer el regidor d'Ara Argentona, Bernat Calvo.

A preguntes dels regidors del Partit Popular, l'alcaldessa va explicar que no hi ha partida pressupostària per a la instal·lació de càmeres de videovigilància com tampoc s'ha avançat en el projecte de la zona d'esbarjo de gossos al barri del Cros. Els populars també van mostrar el seu malestar per la problemàtica que ha comportat el desallotjament d'una nau abandonada de Cabrera de Mar a tocar del barri del Cros. Per la seva banda, també responent a preguntes del PP, el regidor d'Urbanisme, Xavier Collet, va explicar la situació de l'embús de llicències d'obres amb el qual es va trobar l'actual govern. Collet va assegurar que a finals de setembre s'acabaran d'obrir tots els expedients i comunicats del 2022 i que la previsió és que a finals de novembre s'hagin tramitat tots els expedients de l'estiu de 2023.

La sessió va acabar amb la intervenció del públic.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800