Biblioteca
Literatura, Conferència
Tardor Literària: La Torre dels Russos
De David Gálvez Casellas
torre

Aquest estiu, el Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell ens ha proposat un seguit de lectures per aquests mesos de calor.

Amb l'arribada de la tardor, els autors de les novel·les ens visitaran a la Biblioteca Joan Fontcuberta i Gel on contrastaran opinions amb els lectors i generaran diferents debats sobre el fet literari.

La primera sessió de la XXIIIa edició de la Tardor Literària comptarà amb David Gàlvez Casellas, i la seva obra La Torre dels Russos.

La Torre dels Russos sorgeix de la curiositat d'explicar la raresa que significa per l'Andorra del 1916 un edifici tan singular a les Valls com la Torre dels Russos. Edificada prop d'una zona de prats i rouredes, la Torre es diu així perquè va ser encomanada al llavors joveníssim arquitecte Cèsar Martinell pel misteriós rus Nicolas Popov. Misteriós perquè fins al moment en què es va fer el llibre, poc o res se sabia d'ell del cert. La Torre o Casa dels Russos es diu així, precisament, perquè allí hi van viure Popov i la seva dona (una teòrica russa que arrossegava una llegenda urbana força escandalosa sobre les espatlles). I tot això ben a prop de l'anomenat "enclau de Sant Jordi", un experiment de tall georgista impulsat pel magnat estatunidenc del paper Fiske Warren. Aquests indicis, que suposen l'inici d'una recerca i d'un voler saber, deriven en una llarga llista de personatges, llocs, objectes, colors i paraules que intersequen, transcorren en paral·lel o es perden en sentits oposats. Hi trobem una multitud d'amants, amics, parents, cònjuges, investigadors, periodistes i veus narratives. Persones, personatges i veus que neixen, viuen o viatgen a Boston (o per tota NordAmèrica), a Oxford, a Irlanda o a Santa Coloma, per exemple. Hi desfilen veus que parlen de les històries dels altres personatges o de les pròpies o que enfilen dèries: importància dels colors, mites recurrents, descripcions literàries del cel o comentaris sobre el fet d'escriure o sobre el llibre. Aquest llibre és, per tant i per sobre de tot, una investigació (entre fictícia i real, entre seriosa i purament lúdica) que, sota forma de capítols molt breus (de vegades endreçats en sèries), mira d'apuntar molts dels misteris que rodegen un edifici peculiar, avui perfectament conservat, símbol d'una època i una gent.

 

Dimecres
27
setembre
2023
19h
Lloc Biblioteca Municipal d'Argentona Joan Fontcuberta i Gel
Adreça c/ Gran, 3-5
Hora 19 h
Durada 1 hora aprox.
Organitza Centre d'Estudis Argentonins
Preu Entrada lliure
Tipus d'acte Literatura, Conferència
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterAfegir l'acte al vostre calendari
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800