Notícies
Publicat el 17.05.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Argentona, lliure de violències LGBTI-fòbiques
dia internacional contra la LGBTI-fòbia
L'Ajuntament d'Argentona s'adhereix al manifest del Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia

Avui, 17 de maig, Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, des de l'Ajuntament d'Argentona reivindiquem, un any més, la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI+ i contra totes les menes de violències LGBTI-fòbiques que malauradament encara impregnen la societat. De les mirades de menyspreu als insults i agressions físiques, passant pel misgendering o les humiliacions i befes i comentaris, l'heteronormativitat imperant genera i normalitza la violència contra la dissidència sexual i de gènere, i per això avui, i tot l'any, hem de lluitar per erradicar-la i perquè tothom pugui viure i expressar-se lliurement.

Manifest amb motiu del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia 2023

Elaborat pel Departament d'Igualtat i Feminismes i la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI de Catalunya

“Els drets LGBTI+ són drets humans.” Aquest lema ha inspirat generacions d'activistes d'arreu del món per reclamar allò que pot semblar una obvietat: que totes les persones tenen el dret de ser i de viure lliures de discriminacions i violències. Malauradament, en molts països del món l'orientació sexual, la identitat i l'expressió de gènere són criminalitzades i castigades amb penes de presó, tortures o, fins i tot, amb la mort, i en altres indrets són perseguides socialment.

El 17 de maig de 1990 l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns mentals i, per això, el 2005 es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia. Tot i això, la transsexualitat no va ser retirada d'aquesta llista fins l'any 2018. El govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI, i les entitats del col·lectiu LGBTI+ s'adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d'injustícia i de violència envers les persones per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Malgrat els avenços assolits al nostre país, l'LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana. Alhora, el qüestionament constant dels drets assolits i els discursos d'odi són més presents que mai. Per això, cal que la societat civil i els poders públics treballem de manera conjunta per desplegar les lleis d'igualtat i les polítiques públiques arreu del territori, amb l'objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+.

Perquè, a mesura que les normatives d'igualtat es fan efectives, s'ofereixen recursos i es posen serveis a disposició de la ciutadania per denunciar qualsevol vulneració dels seus drets, augmenta la consciència col·lectiva i afloren situacions de discriminació i violència que abans quedaven invisibilitzades i, per tant, impunes.

Amb motiu d'aquesta jornada, condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans*, intersexuals i totes les identitats dissidents; apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència i defensar uns drets que s'han d'exercir i garantir de manera col·lectiva.

 

Il·lustració de Cristina Casabella i Júlia Martí.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800