Notícies
Publicat el 01.02.2023
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Es prohibeix des de l'1 de febrer l'accés de patinets elèctrics al transport públic
patinet elèctric transport públic
La mesura, temporal, no afecta a bicicletes elèctriques ni altres vehicles de mobilitat personal

A partir d'aquest dimecres 1 de febrer de 2023 entra en vigor la prohibició temporal de sis mesos de l'accés de patinets i monocicles elèctrics al transport públic,

La restricció s'aplica a tots els transports públics que depenen de la Generalitat (Rodalies, FGC, busos interurbans), de l'AMB (Metro i Bus Metropolità) i al TRAM.  S'aplica tant als serveis diürns com nocturns. Així mateix, la prohibició també és adoptada per l'ATM de Tarragona, l'ATM de Lleida i l'ATM de Girona. A Argentona, totes les línies de bus interurbanes també aplicaran aquesta prohició.

La mesura, però, es limita només als serveis de transport públic regular i no afecta ni als serveis de transport escolar ni als serveis discrecionals. La prohibició s'aplica exclusivament a patinets i monocicles elèctrics, quedant permès l'accés al transport públic a bicicletes elèctriques i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). Pel que fa als patinets que poden assolir velocitats de més de 25 km/h no són considerats VMP sinó ciclomotors, raó per la qual ja estava prohibit el seu accés al transport públic abans de la prohibició.


 Mesura preventiva i temporal de cara a la seguretat

Amb aquesta decisió preval el principi de seguretat preventiva que regeix per als operadors quant a la protecció de les persones usuàries, del personal que treballa al servei de transport públic i les seves instal•lacions.

Entre les principals causes de risc detectades que fan adoptar la mesura hi són l'explosió i inflamabilitat, per sobrecàrrega o defecte de la bateria, sigui causat per cops o contacte amb l'aigua, ja que les bateries dels patinets i monocicles hi estan més exposades a causa de la seva posició especialment desprotegida, sota la plataforma del pati i arran de terra. Les bateries d'aquests dos vehicles elèctrics també es consideren vulnerables a la seva manipulació o alteració del producte original.

D'altra banda, l'alta toxicitat dels fums produïts en tals incendis -i més en espais tancats, densament ocupats i en un vehicle en marxa- així com la ràpida propagació de les flames i la dificultat d'apagar aquests tipus de focs, augmenten la gravetat del risc.

Amb tot, fins que no es conclogui en quines condicions es garanteix la seguretat d'aquests vehicles de mobilitat personal, s'opta per no permetre el seu accés. Les denúncies que formulin els equips d'intervenció dels operadors de transport públic, per incompliment de la prohibició de transportar patinets i monocicles elèctrics als vehicles i instal·lacions una vegada passades les màquines de validació, comportaran una sanció de 200 euros.

 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800