Cultura i Festes
Conferència "La retirada de 1939"
La retirada
Argentona Cultura i Debat organitza aquesta xerrada que comptarà amb la participació de Lluís Bassaganya, director de l'Espai Cultural Cal Marquès de Camprodon.

A les 19:30 hores, al Saló de Pedra

L'exposició “La Retirada” de l'Espai Cultural Cal Marquès de Camprodon, il·lustra, a partir d'imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats republicans que l'hivern de 1939 recorrien centenars de kilòmetres per arribar a territori francès.

La mostra és un homenatge a totes les persones que van viure i patir en primera persona els efectes de la Retirada i fa un repàs dels moments en què militars i famílies senceres van emigrar cap a l'altra banda dels Pirineus a partir de la caiguda de Barcelona en mans dels franquistes durant la Guerra Civil espanyola. Es calcula que entre el gener i el febrer del 1939 unes 500.000 persones van travessar els Pirineus per l'Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres franceses, d'aquestes, unes 100.000 ho van fer pels Colls de la Vall de Camprodon. Les escenes d'aquells dies tràgics varen ser captades pel farmacèutic de Prats de Molló André Alis, que amb la seva càmera va poder fotografiar el terrible espectacle d'un èxode mai vist a la Vila de Prats.

L'exposició fotogràfica va acompanyada del material, que per les dificultats del camí i la prohibició de les autoritats franceses, va quedar abandonat per tots el camins que portaven a les primeres poblacions de l'altre costat de la frontera. Uns estris que ens ajuden a entendre millor el gran desastre que va suposar aquest exili republicà i que Lluís Bassaganya ha recollit per les muntanyes de la Vall de Camprodon durant els darrers 30 anys.

Divendres
3
febrer
2023
19:30h
Lloc Saló de Pedra
Hora 19.30 h
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterAfegir l'acte al vostre calendari
 
^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800