Cultura i Festes
Literatura, Conferència
Presentacio del llibre "República Pagesa" de Montserrat Tura
Montserrat Tura presentarà el divendres 2 de març, a les 20 hores al Saló de Pedra, el seu llibre "República Pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire". Premi Carles Rahola
Sinopsi de República pagesa

Montserrat Tura parteix de la història del seu avi, Feliu Tura Valldeoriola, que fou un dirigent del moviment rabassaire del tombant de segle XX, el moviment dels pagesos que no tenien terres, que les tenien arrendades pel contracte de rabassa morta.

Amb l'arribada de la fil·loxera, els propietaris van aprofitar l'avinentesa per abolir els contractes que mantenien el pagès lligat a la vinya mentre la vinya fos viva. Arran d'aquesta situació, els pagesos es van organitzar entorn del sindicat Unió de Rabassaires, del qual l'avi Tura fou un dels fundadors més actius. Crearen cooperatives autogestionades i aplicaren unes polítiques avançades, cosa que sovint el discurs oficial del país ha oblidat o silenciat.

Montserrat Tura sosté que, sense el compromís del món pagès, el catalanisme progressista no hauria dut Catalunya fins on ha arribat.

Divendres
2
març
2018
20h
Lloc Saló de Pedra
Adreça C. Gran, 61
Hora 20 h
Tipus d'acte Literatura, Conferència
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterAfegir l'acte al vostre calendari
 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800