Butlletí electrònic

Deixa'ns el teu correu electrònic i setmanalment rebràs les notícies d'Argentona i actes d'agenda més destacats

subscriu-t'hi

Notícies
Publicat el 07.07.2013
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Argentona celebra la 2a Setmana de la memòria històrica
L'Ajuntament d'Argentona i la comissió de la memòria històrica, amb el suport del Centre d'Estudis Argentonins Jaume Clavell, l'Arxiu Històric i Municipal d'Argentona i l'Arxiu Alfons Güell, presenten la propera setmana un programa d'activitats per commemorar la II Setmana de la memòria històrica d'Argentona.

Des del dilluns 8 de juliol i durant tota la setmana es duran a terme xerrades, conferències, es presentaran exposicions i passis de films i documentals que repassen personatges, capítols i moments destacats de la història de la vila.

Aquest és el programa:

Dilluns, 8 de juliol

A les 20 h, a la Casa Gòtica, Inauguració de l'exposició “Argentona Absent”.

Quotidianitat transformada i oblidada. Jornades esdevingudes a ritme pausat reemplaçades per la fugacitat present. Imatges que ens aboquen a una Argentona absent.

Amb motiu de la 2n Setmana de la Memòria Històrica, l'Arxiu Històric i Municipal d'Argentona Jaume Clavell i Nogueras, amb la col·laboració de l'Arxiu Alfons Güell, ens presenta un recull fotogràfic on l'eix transversal és la visibilitat i recuperació de la empremta esvaïda d'edificis, indrets i elements del dia a dia dels argentonins a la primera meitat del segle XX. El safareig on les rentadores treballaven i parlaven, les vinyes arrenglerades al paisatge transformat per l'agricultura, el lleure en espais bucòlics com el Llac de Can Ferraters o la Font Picant, o la vida marcada per la comunicació amb Mataró a través del Tramvia són, entre d'altres, retrats d'una època.

L'exposició serà presentada per en Lluís Serra, gran coneixedor i divulgador de la història i cultura local.

L'exposició romandrà oberta del fins el 28 de juliol de 2013.

Dimarts, 9 de juliol

A les 20h, al Saló de Pedra, conferència “Vides paral·leles. Josep Calvet i Mora – Julià Carbonell Bassa: dues concepcions del sindicalisme agrari català des d'Argentona” a càrrec de Javier Tébar Hurtado.

Javier Tébar Hurtado, doctor en Història per la UAB, professor associat del departament d'Història i Història de l'Art de La universitat Rovira i Virgili. Des del 1990 és director de l'Arxiu Històric de CCOO a Catalunya. Membre del Consell Nacional d'Arxius de Catalunya i del Consell de Participació del Memorial Democràtic de Catalunya. És subdirector de SEGLE XX i autor de diferents articles i coautor de diferents llibres relacionats amb el Franquisme, el treball, el sindicalisme, la immigració i la cultura obrera. La seva obra més recent publicada, de qual és coautor, és La muerte del espía con bragas. Falangistas, polícias, militares y agentes secretos en la Barcelona de la posguerra (Flor del viento Ediciones, 2013).

Dimecres, 10 de juliol

A les 20 h, al Saló de Pedra, conversa amb Gentil Puig, autor del llibre "El passat ens empaita. Vicissituds d'un fill d'exiliat republicà” sobre el món agrari, industrial i comercial durant la República, la Guerra Civil i la Transició.

Gentil Puig descobreix la militància molt jove a la Joventut Socialista Unificada i reforça la seva catalanitat als casals de Tolosa i París. Comença els estudis universitaris a la Sorbonne de París i, després, en altres. El 1962 es retroba amb la terra d'origen, Catalunya, però trigarà 6 anys més a instal•lar-s'hi, el juny de 1968, després dels Fets de Maig a París. Puig ha viscut a la Unió Soviètica de l'era krutxeviana i, durant tres anys, a l'Algèria socialista de Ben Bella.

Puig ha estat professor de l'UAB, pedagog, sociolingüista, col·laborador de Josep Pallach en les primeres reformes educatives i promotor cultural al Vallespir

Dijous, 11 de juliol

A les 20 h, al Saló de Pedra, projecció del film “Argentona: Història i Llegenda”, dels autors Jaume Buera, Marga Marzo i Emili Amargant.

Aquest film històric, enregistrat el 1982 i recuperat i digitalitzat per l'Arxiu Històric i Municipal d'Argentona Jaume Clavell i Nogueras, abarca des del s. X AC fins el segle IX.

Dissabte, 13 de juliol

A les 17 h, entre l'Av. Dr. Farrero i el C. Nadal, col·locació de les plaques per la denominació d'aquest espai com a “Parc del Memorial Democràtic”.

A les 19 h, a La Sala, projecció del documental “Argentona, records dels canvis viscuts. Aigua, postguerra i vida”, basat en entrevistes realitzades a persones de la vila.

Aforament limitat. Les entrades es podran recollir del 8 al 12 de juliol, a l'Ajuntament d'Argentona (de 9 a 13 h). També es podran recollir una hora abans de l'acte a taquilla.

 

 

 

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800