Notícies
Publicat el 09.01.2020
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Comencen els treballs per a la instal.lació d'una caldera de biomassa
Caldera biomassa
Aquest nou equipament donarà servei d'aigua calenta i calefacció al camp de futbol, el pavelló esportiu municipal i l'escola Argentona

Aquests dies de Nadal  s'han iniciat els treballs per a la instal•lació d'un caldera de biomassa, per tal de produir calor i alimentar els sistemes de calefacció i d'aigua calenta al camp de futbol i el pavelló esportiu municipals de la zona Raül Paloma, així com a l'Escola Argentona. S'espera que el nou equipament pugui estar en funcionament durant el tercer trimestre de 2020. A més de ser una energia renovable, més neta i que permet la gestió forestal, dona un nou ús als residus forestals i permet un estalvi important en el cost del combustible.

Durant el temps que es prolonguin les obres, es poden produir petites afectacions a al voltant de l'edifici d'entitats de la zona esportiva, on s'hi ubicarà la caldera.

Argentona PEL CLIMA, BIOMASSA PEL CLIMA

Amb aquest projecte l'Ajuntament d'Argentona referma la seva aposta per la transició energètica i la mitigació del canvi climàtic, com a municipi adherit al Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia.
Les obres les executa la Diputació de Barcelona a través d'una subvenció dels fons europeus FEDER, en el marc del projecte d'Instal•lació de calderes de biomassa a la província de Barcelona – Biomassa pel Clima.

PERQUÈ SÓN INTERESSANTS LES CALDERES DE BIOMASSA?

Les calderes de biomassa són especialment interessants per a les instal•lacions que tenen un consum energètic més elevat. La inversió inicial és important, però l'estalvi s'obté en el cost del combustible.
La biomassa que s'utilitza a les instal•lacions de major potència (A la província de Barcelona hi ha prop de 181 instal•lacions de biomassa, amb una potència total instal•lada d'uns 41.000 kW (dades recollides per l'observatori de calderes municipals a la província de Barcelona). D'aquestes, 148 instal•lacions estan instal•lades en escoles, moltes de les quals són xarxes de calor.

LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

L'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona inverteix en instal•lacions de biomassa per a ús tèrmic i elabora i subvenciona projectes executius per implantar instal•lacions en equipaments municipals. Dona suport als Ajuntaments en el foment de l'ús de la biomassa en equipaments municipals per tal que sigui possible tancar el cicle natural de producció (treballs forestals de prevenció d'incendis) i consum de combustible a escala local.

ASPECTES POSITIUS DE LA BIOMASSA

La crisi climàtica, l'augment dels preus dels combustibles fòssils, la necessitat de disminuir la dependència energètica exterior i, en general, els aspectes ambientals positius de les energies renovables (entre elles la biomassa),  com ara la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (ja que la biomassa un emissor neutre de carboni), han facilitat que s'estiguin produint importants avanços tecnològics tant en la producció de la matèria primera com en les instal•lacions tèrmiques. Les calderes que es proposen són de Classe 5 i tenen una producció d'emissions molt baixa, que compleix la normativa d'emissions les calderes fabricades a partir del 2020.

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta. Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals, socials i econòmics. La demanda de biomassa contribueix a potenciar la gestió forestal i esdevé una sortida al mercat per a la fusta de menor qualitat dels nostres boscos. La seva producció té avantatges importants directes sobre el medi natural (disminució del risc d'incendi i millora de l'estat de les masses forestals) i indirectes (percepció del bosc com a font de treball i riquesa).

A més, la biomassa és la font renovable que més llocs de treball genera per unitat d'energia produïda. L'ús de la biomassa permet reduir la necessitat dels combustibles fòssils i permet obtenir una sèrie de beneficis econòmics molt importants: un balanç econòmic positiu amb un cost  per kWh inferior al dels combustibles fòssils, una major estabilitat de preus i una disminució de la dependència energètica.

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800