Notícies
Publicat el 14.01.2020
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Primer ple municipal del 2020
ple municipal gener 2020
La primera sessió de l'any registra un dens torn de precs, preguntes i interpel·lacions dels grups de l'oposició i del públic

Aquest dilluns es va celebrar el primer ple municipal de l'Ajuntament d'Argentona del nou any 2020, sessió que es va prolongar durant prop de tres hores que, tot i no abordar massa punts en l'ordre del dia, sí es va estendre especialment en el torn de precs, preguntes i interpel.lacions dels grups municipals i a la part final, amb les intervencions del públic.

En una primera part de tràmit es va donar compte dels acords de govern i decrets d'alcaldia, així com dels informes d'intervenció i tresoreria. El govern va decidir seguidament retirar l'aprovació del reglament de la Comissió del Nomenclàtor, així com la resolució dels recursos de reposició presentats pel canvi de nom del Passeig Baró de Viver i passeig de la República. En aquest assumpte, l'alcalde Eudald Calvo, va avançar que s'està valorant la possibilitat de celebrar una consulta ciutadana en relació a aquesta qüestió. Sí es va aprovar per la majoria del plenari la renovació dels membres del Consell d'Infància per al curs 2019-2020, a excepció de la portaveu del PSC, Susana López, que es va abstenir de votar per qüestions ètiques donat que el seu fill participa en aquest òrgan de participació.

També va prosperar una modificació de crèdit de 25.000 per executar una decisió judicial que insta l'Ajuntament a incorporar una treballadora externa al capítol 1. La proposta es va resoldre amb 11 vots a favor del govern, Junts x Catalunya i el regidor Fran Fragoso, i l'abstenció de Tots x Argentona (4) i el PSC (2).

Moció

L'apartat de mocions es va iniciar amb una moció conjunta presentada per Unitat, Tots x Argentona i Junts per Catalunya reclamant els drets com a eurodiputat d'Oriol Junqueras, contra la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra i reclamant la llibertat dels presos i preses polítics. Junts x Catalunya va proposar la possibilitat de resoldre votacions a la Junta de Portaveus. El grup socialista s'hi va abstenir, tot i mostrar-se favorable a part del contingut de la moció, defensant la necessitat de la desjudicialització de la política, mentre el regidor Fragoso va votar-hi en contra.

El PSC va optar per la retirada de la moció sobre la convocatòria de la plaça de gerent a la companyia Aigües d'Argentona. Per la seva banda, Junts x Catalunya va presentar la moció per recuperar la tradició d'anar a l'ofici durant la festa Major d'hivern, com a element destacat de la festa i per tal d'equiparar-la amb l'anada a ofici de la Festa Major d'estiu i amb la resta de programació, deixant de banda les consideracions religioses i centrant la seva exposició en els components tradicionals. Des del govern i també des de la Comissió de Festa Major es va plantejar que l'acte estigués liderat per una entitat local. El punt va recuperar el debat plantejat sobre la laïcitat de l'Ajuntament, assumpte que també va resoldre el ple en el mandat passat. La moció, després d'incloure l'esmena en relació a convidar a les entitats i associacions que en vulguin prendre part, va prosperar favorablement amb els vots de tots els grups de l'oposició i el vot contrari del govern.

Precs i preguntes

Abans del torn de precs i preguntes, Tots x Argentona va avançar diverses interpel.lacions en relació al funcionament de l'àrea de Serveis Territorials, plantejant una queixa sobre l'atenció als usuaris i els canvis de personal. El regidor Pere Espelt va donar detall sobre la situació de l'àrea i va reconèixer els contratemps i baixes laborals que s'han produït als darrers mesos i que han afectat al seu bon desenvolupament. També el grup encapçalat per la Montse Capdevila va consultar per la situació del projecte musical d'Argentona i quin serà el pressupost i projecte que té el govern en relació a l'educació musical.

El regidor d'Educació, Quim Perejoan, va avançar el compromís d'intentar mantenir la inversió i aportació realitzada al darrer exercici i donar suport a les entitats que realitzen activitats extraescolars. La formació va preguntar pel cost de les activitats de Nadal organitzades des de l'Ajuntament i va reclamar informació demanada en plens anteriors. També va sol·licitar l'actualització d'algunes seccions del portal de Transparència, sobre la convocatòria de la comissió del centre històric que va ser consensuada pels grups municipals, així com la situació de les obres d'arranjament i millora de la seguretat que ha de realitzar la Diputació de Barcelona a la carretera de Vilassar.

El PSC va demanar més agilitat en el llançament de sal a les vies d'accés, en especial a les urbanitzacions, davant els episodis de gelades d'aquests dies. I en relació al 2020, va consultar quin és el compromís amb els veïns de Les Ginesteres per a la instal.lació de noves bústies, i amb els veïns de Can Raimí per les obres d'urbanització. El govern va explicar que s'ha previst fer una actuació per condicionar l'espai de bústies i que estan treballant amb serveis tècnics per definir el projecte d'obres a Can Raimí, i també va respondre a les accions realitzades per fer front a les glaçades.

Des de Junts x Catalunya es va consultar per les gestions per oferir un espai a l'Aula de Música i també per la plaça d'Arxiver municipal. Des del govern es va apuntar que s'està treballant en cercar una ubicació adient perquè puguin realitzar les seves activitats, i també que en el proper pressupost 2020 s'ha previst ja la creació d'aquesta plaça i activar la convocatòria d'aquesta oferta de treball.

Al seu torn, el regidor Fran Fragoso va aprofitar per felicitar l'Ajuntament, els treballadors municipals, voluntaris i col·laboradors en els actes de Nadal, especialment per l'arribada dels Missatgers Reials i la Cavalcada de Reis.

Després d'un llarg torn obert al públic en què es van atendre preguntes dels veïns presents al ple, la primera sessió del 2020 va concloure després de gairebé tres hores

Podeu recuperar l'àudio del ple al següent enllaç:

Ple municipal gener 2020

 
^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800