Notícies
Publicat el 29.11.2023
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Argentona entra en fase de preemergència per sequera
El consum màxim per persona i dia no pot superar els 210 litres
Argentona entra en fase de preemergència per sequera

A partir d'avui, a Argentona el consum màxim d'aigua per persona i dia és de 210 litres, segons ha acordat l'Agència Catalana de l'Aigua. Actualment Argentona és un dels municipis que superen aquest llindar amb 291 litres per persona i dia. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) podria sancionar els municipis que ho incompleixin, de fet, de les 202 localitats que han entrat en fase de preemergència només 95 estan dins el llindar permès de consum.

Les mesures sancionadores podrien arribar també als titulars dels contractes de subministrament de la xarxa pública d'Argentona, ja que l'Ajuntament i la Companyia d'Aigües d'Argentona estan treballant en una ordenança que, entre d'altres mesures, podria comportar sancions si es fa un ús irresponsable de l'aigua.

Què podem fer per reduir el consum d'aigua domèstica?  

  1. Reutilitzar l'aigua sempre que sigui possible. Per exemple, l'aigua de cuinar es pot utilitzar per regar.
  2. Dutxar-se enlloc de banyar-se.
  3. Utilitzar el rentavaixelles i la rentadora amb la càrrega completa.
  4. Tancar l'aixeta mentre ens rentem les dents.
  5. No fer servir el vàter com a paperera.
  6. Instal·lar reductors de cabdal en aixetes i dutxes.
  7. Aprofitar l'aigua de pluja.
  8. Fer ús dels mecanismes estalviadors d'aigua que algunes cisternes de vàter porten incorporades o bé instal·lar-ne una adaptació.

Però a banda del consum responsable, també cal posar atenció en les fuites domèstiques que són, segons Oleguer Carbonell, tècnic de la Companyia d'Aigües d'Argentona, un dels punts principals de malbaratament d'aigua sobretot en les zones de jardins i piscines on les fuites són menys visibles. És per això que recomana "intercalar una vàlvula i anular aquesta part de la instal·lació que queda fora de la vivenda".

A Argentona, segons el cadastre del Ministeri d'Hisenda i amb dades elaborades pel col·lectiu Storydata, l'any 2021 hi havia 824 piscines. Amb 6,5 piscines per cada 100 habitants, la mitjana està molt per sobre de la catalana que se situa en 2,5 piscines cada 100 habitants.

A banda de tenir cura de les fuites d'aigua a les zones enjardinades, el tècnic de l'Agència d'Aigües d'Argentona també aconsella fer un bon manteniment d'escalfadors, cisternes dels vàters i sistemes d'osmosi, ja que es poden produir fuites indetectables.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800