
Ràdio Argentona
Plaça de l'Esglèsia, 4
(Casa Gòtica)
08310 – Argentona
El segon capítol de la col·laboració radiofònica amb la Fundació El Maresme ha posat el focus en els projectes de recerca científica que impulsa l'entitat, especialment aquells centrats en l'envelliment i la salut de les persones amb discapacitat intel·lectual. El programa ha comptat amb la participació de Laia Serras, referent tècnica i investigadora principal, Joan Boba, pare i membre de l'equip de recerca, i Elena Coll, educadora de la Fundació Pere Parera. També han intervingut Glòria Salas i Júlia Canal, participants de l'estudi sobre envelliment, per compartir la seva experiència. La Fundació valora molt positivament aquesta recerca, realitzada en col·laboració amb el Consorci Sanitari del Maresme, ja que permet millorar els serveis i la qualitat de vida de les persones ateses, incorporant a més la seva opinió en el procés d'investigació.
Un dels principals estudis és el d'envelliment, iniciat com a prova pilot. Es va engegar perquè la població amb discapacitat intel·lectual cada cop viu més anys, però hi ha molt poques dades sobre com és aquest procés. La recerca s'adreça a totes les persones de l'entitat majors de 40 anys, i ja ha revelat reptes importants, com la necessitat de conscienciar la societat sobre el dret d'aquestes persones a tenir els mateixos serveis mèdics que la resta de la població. Laia Serras ha destacat casos on dones grans no havien anat mai al ginecòleg o l'existència de medicació psiquiàtrica sense un diagnòstic clar. La recerca, que s'estendrà durant cinc anys, busca obtenir dades científiques per facilitar canvis interns i conscienciar en l'àmbit social.
L'altre focus és l'estudi de la disfàgia (dificultat per empassar), que va sorgir de la preocupació pels problemes en els menjadors dels centres. La recerca, duta a terme amb l'Hospital de Mataró, va detectar que moltes persones ateses presentaven indicadors de disfàgia. Les dades obtingudes han permès fer adaptacions crucials en els menús, l'ús d'espessidors, i la manera de menjar, com separar líquids de sòlids i millorar la presentació dels aliments. Joan Boba, pare de l'Oriol, explica com la disfàgia pot afectar el "plaer del menjar", i com les adaptacions ajuden a socialitzar millor i a estalviar infeccions pulmonars. El treball ha implicat la formació de professionals per detectar senyals d'alerta i l'acompanyament a les famílies per acceptar les noves necessitats.
👉 Informa't del que passa a Argentona a través del WhatsApp. Entra a l'enllaç, prem el botó Seguir i 🔔 activa la campaneta per rebre les notificacions. També ens trobaràs a Telegram.
