Notícies
Publicat el 26.09.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Els senglars malmeten fins al 70% de la collita de raïm de can Pallarolas
La vinya de can Pallarolas forma part de la DO Alella
Can Pallerolas

Els senglars han malmès fins a un 70% de la collita de raïm de can Pallarolas, situada al veïnat de Traià. En Miquel Pallaroles, propietari de la finca, explica que des de fa quatre anys les veremes s'han vist afectades per l'increment de senglars. Tot i els intents de protegir la zona amb una tanca de palets, els senglars la trenquen fàcilment, cosa que fa molt difícil frenar-ne l'entrada.

La vinya, d'una mica més d'una hectàrea, produeix shiraz (65%) i garnatxa (35%), dues varietats negres. Segons Pallaroles, aquestes varietats són menys dolces, cosa que les fa menys atractives per als furts. Una bona collita pot arribar als 10.000 o 11.000 quilos de raïm, però aquest any la verema, feta a finals d'agost, no va arribar als 4.000 quilos. Segons Pallaroles, les pèrdues econòmiques podrien enfilar-se fins als 7.000 euros.

En el mes de juliol, quan els senglars apareixien diariàment a la finca, Pallaroles es va posar en contacte amb la Societat de Caçadors d'Argentona per organitzar una batuda nocturna. Però, encara no han rebut el permís del departament de Medi Ambient de la Generalitat.

A banda dels senglars, la vinya també ha patit per la presència de fongs com l'esca de la fusta. Però a diferència d'altres finques, no s'ha vist afectada per la sequera, ja que des de fa anys utilitzen un sistema de reg subterrani importat des d'Israel.

El raïm de can Pallarolas s'utilitza per elaborar vins als cellers Testuan, amb denominació d'origen Alella. Abans, amb aquest raïm s'havien fet vins com l'Argent i el Can Pallarolas.

Una tradició familiar recuperada

La vinya de can Pallarolas té una llarga història familiar. El besavi d'en Miquel, l'Isidre Dangla, va comprar la finca, hi cultivava raïm i feien vi a casa. Amb el temps, es van arrencar les vinyes i es van vendre els drets de plantació al Pla de Bages. L'any 1997, el pare d'en Miquel va decidir recuperar l'activitat vinícola i va comprar els drets per una hectàrea al mateix Pla de Bages. La producció a can Pallarolas no va començar fins al 2005.

Però en Miquel considera que no és rendible. Demana moltes hores de treball i molta vocació.

De cara a l'any vinent, Miquel Pallaroles està valorant instal·lar una tanca metàl·lica per evitar l'accés dels senglars.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800