Notícies
Publicat el 12.07.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
L'ADF Serra de la Marina compta amb 30 voluntaris per a la campanya contra incendis d'aquest any
Les condicions meteorològiques han permès evitar les patrulles de vigilància en les hores més caloroses
Campanya incendis forestals

L'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Serra de la Marina compta aquest any amb una trentena de voluntaris per a la Campanya Forestal, iniciada per la Generalitat de Catalunya l'1 de juny, i el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals, activat per la Diputació de Barcelona el 21 de juny. Fins ara, les condicions meteorològiques han evitat l'activació de les patrulles de vigilància pel territori durant les hores més caloroses del dia, tal i com fixa el protocol quan s'arriba al nivell 2 del Pla Alfa. 

En una entrevista a Ràdio Argentona el passat 4 de juliol, Vicenç Ribas, tresorer de l'ADF Serra de la Marina i vicepresident de la Federació d'ADF del Maresme i Vallès Oriental, ha confirmat que tot està a punt i ha advertit que no es pot baixar la guàrdia, ja que l'estiu podria allargar-se. Ribas ha destacat els esforços realitzats a Argentona, incloent la creació de perímetres de seguretat a les urbanitzacions i la neteja de la zona de Sant Jaume de Traià.

A més, Argentona compta amb el Pla Municipal d'Incendis Forestals (PPI), vigent fins el 2026, i el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM).

Ribas també ha assenyalat que el 90% dels incendis tenen origen en l'acció humana, destacant la negligència com a principal causa, com ara la manipulació descuidada de maquinària prop de zones boscoses i el llençament de burilles de cigarretes des dels vehicles.

Una trentena de voluntaris

L'ADF Serra de la Marina, que engloba set municipis, incloent Argentona, Dosrius, Òrrius, La Roca del Vallès, Arenys de Munt, Mataró i Vilanova del Vallès, i més de 10.100 hectàrees de territori forestal a la Serralada Litoral, compta amb una trentena de voluntaris que realitzen tasques de manteniment al llarg de l'any, com ara la revisió dels hidrants i la retirada d'arbres caiguts en camins i pistes.

El Pla Alfa s'adapta al canvi climàtic

Segons el mapa bàsic de perill d'incendi forestal, presentat per la Generalitat a finals de maig després de 20 anys sense actualitzar-se, Argentona, Dosrius, Òrrius i La Roca del Vallès estan en risc d'incendi extrem. Ribas ha explicat que la climatologia i el percentatge de massa forestal són els factors clau d'aquesta classificació, però li sap greu que no s'ha tingut en compte per a la seva elaboració altres elements com el tipus de vegetació i l'orografia del terreny.

Aquest mapa bàsic és una base cartogràfica que serveix per elaborar amb més precisió el mapa de predicció de perill d'incendi diari del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica, i que s'actualitza diàriament a les 00.00 i a les 9.30 hores o puntualment si cal.

A partir del mapa de predicció de perill diari, la Direcció General dels Agents Rurals elabora el mapa del pla Alfa de risc d'incendi forestal. Aquí també hi ha novetats perquè la Generalitat ha fet una modificació en el mapa Alfa de risc d'incendi afegint un nou nivell, ara n'hi ha cinc, des del 0 per a baix risc fins al 5 per a perill extrem d'incendi forestal. Cada nivell implica diferents actuacions i restriccions d'activitats. A partir del risc 2, els membres de les ADF han d'iniciar un operatiu de vigilància sobre el terreny en l'horari de màxim risc d'incendi forestal, entre les 12:30 i les 19:30 h. 

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800