Notícies
Publicat el 03.07.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Les AFA d'Argentona demanen a l'Ajuntament que assumeixi les despeses del casal d'estiu dels infants amb necessitats especials
Les Associacions de Famílies d'Alumnes de les escoles Bernat de Riudemeia, Les Fonts i Argentona han emès avui un comunicat conjunt
Riudemeia

Les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de les escoles Bernat de Riudemeia, Les Fonts i Argentona han emès avui un comunicat conjunt en resposta a les declaracions fetes pel regidor d'educació, Joan Garachana, a Ràdio Argentona el passat 13 de juny. Les AFA han volgut aclarir diversos punts respecte a les afirmacions del regidor sobre el suport als infants amb necessitats especials de suport educatiu (NESE) en els casals d'estiu.

Segons les AFA, durant l'entrevista, Garachana va fer afirmacions sobre la gestió de les places NESE als casals d'estiu que no reflecteixen correctament la realitat. Les associacions expliquen que cada any inclouen places per a infants NESE a causa de la demanda recurrent de diverses famílies. Aquest any, com en anys anteriors, van mantenir una reunió amb el regidor d'educació i la comissió encarregada d'organitzar els casals, formada per tres mares voluntàries de les tres escoles, per trobar una solució a aquesta problemàtica.

Les AFA afirmen que la proposta del regidor consistia a repartir el cost d'aquestes places entre el consistori i les associacions, però que en cap moment es va parlar del nombre de personal necessari ni del cost exacte que correspondria a cada AFA. Així mateix, desmenteixen que s'hagin negat a assumir un cost de 200 euros, com va declarar Garachana en l'entrevista.

Les associacions subratllen que són entitats sense ànim de lucre gestionades per voluntaris amb l'objectiu de vetllar per la qualitat educativa dels alumnes, i que no és la seva responsabilitat finançar les places NESE. Insisteixen que és l'administració pública qui ha de garantir l'atenció adequada per aquests infants i proporcionar els recursos necessaris perquè qualsevol infant pugui participar en les activitats d'oci i temps lliure segons les seves necessitats.

En el comunicat, les AFA recorden que les subvencions que reben de la regidoria només cobreixen parcialment activitats com les aules d'estudi, festes d'escola i algunes activitats extraescolars, i que en cap cas podrien assumir el cost de les places NESE amb aquestes subvencions. També rebutgen la solució suggerida pel regidor d'incrementar els preus dels altres usuaris per finançar el personal necessari per als infants NESE.

Les AFA insten l'equip de govern a garantir l'accessibilitat i la inclusivitat dels infants amb NESE en els casals d'estiu, campus esportius, activitats extraescolars i altres activitats de lleure. Demanen que l'administració es faci càrrec de les despeses de suport per aquests infants, com va indicar el regidor, sense condicions, i que es treballi en l'elaboració d'un protocol conjunt amb les famílies i entitats per garantir la inclusivitat en els casals d'estiu dels propers anys. També sol·liciten que es garanteixi que tots els infants, independentment de la seva situació econòmica, puguin gaudir d'una experiència de lleure educatiu de qualitat durant les vacances d'estiu a Argentona i proposen la creació d'un casal municipal a partir de 2025.

Finalment, les AFA reclamen que les famílies amb infants amb NESE siguin una prioritat i que s'estableixi un protocol per assistir-les. Recorden que la seva tasca és altruista i en benefici de totes les famílies de les escoles d'Argentona, i demanen a l'equip de govern que treballi per trobar solucions i no confrontar-se amb les associacions.

Recordem que la polèmica va sorgir l'11 de juny quan la Laura Pagès, mare d'un infant amb TEA, va denunciar la seva situació a la pàgina de Facebook 'Som d'Argentona'. Pagès explicava que no podrà portar el seu fill al casal d'estiu que organitza l'AFA perquè l'infant necessita una vetlladora. Pagès criticava que, segons l'AFA, l'Ajuntament no hagués volgut fer-se càrrec del cost d'aquest servei i assegurava que hi ha més famílies en la mateixa situació. En resposta, el regidor d'educació, Joan Garachana, va explicar que el consistori és coneixedor de la problemàtica des del mes d'abril i que, tot i tractar-se d'una activitat privada en què el consistori no pot intervenir, ha intentat proposar diverses solucions que les mateixes AFA no han acceptat.

*Comunicat conjunt de l'AFA Escola Argentona, l'AFA Escola Bernat de Riudemeia i l'AFA Escola Les Fonts en resposta a la notícia de Ràdio Argentona del passat 13 de juny relativa a la manca de vetlladores als casals d'estiu i les declaracions del regidor d'educació.

Comunicat conjunt AFAs

Comunicat conjunt AFAs

Fitxer: comunicat_conjunt_AFAs_vetlladores.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 163.32 kB

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800