Notícies
Publicat el 30.05.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
La Generalitat restaurarà la pedrera de La Feu
El projecte inclourà la retirada de residus i la recuperació de l'entorn
La pedrera de La Feu d'Argentona

La Generalitat començarà les obres de restauració de la pedrera de La Feu l'any vinent. El projecte costarà 97.500 euros i es preveu que estigui enllestit aquest any. La intervenció, que durà a terme l'empresa Forestal Catalana, SA, es finançarà amb els fons europeus FEDER. Està previst que les obres s'executin durant el 2025.

L'anunci de la Generalitat arriba tretze anys després del tancament definitiu de la pedrera de La Feu. Recordem que la Generalitat va cancel·lar els drets d'explotació després de dècades de mobilitzacions de la ciutadania i denúncies d'entitats ecologistes per incompliment de la normativa mediambiental, per abocar-hi runes sense control i no disposar de la llicència d'activitat actualitzada.

La Feu

Tot i que al finalitzar l'activitat, el titular de l'explotació estava obligat legalment a restaurar l'indret, això no va acabar passant. Ara, la Generalitat inclou La Feu entre les 70 intervencions de restauració d'activitats extractives que preveu recuperar a tot Catalunya.

Tot i que els detalls de la restauració estan supeditats al projecte definitiu, segons ha pogut saber Ràdio Argentona, aquestes són les intervencions de rehabilitació a la pedrera de La Feu:

  • Retirada de residus i trasllat a gestors autoritzats.
  • Desmantellament d'edificacions i ferralla.
  • Eliminació d'espècies exòtiques invasores.
  • Canvi morfològic per corregir l'escolament superficial.
  • Sanejament i adequació de talussos.
  • Possible creació d'una bassa temporal.
  • Protecció d'espècies amenaçades, com l'Arisarum simorrhinum, una planta també coneguda com frare cugot i fraret.
  • Recuperació de l'entorn i potenciació en base als hàbitats propers.

L'explotació de La Feu, prop del veïnat de Lladó, va iniciar la seva activitat d'extracció de granit i sauló a la dècada de 1940. L'any 1981 es va aprovar una nova llei que establia normes addicionals de protecció dels espais d'especial interès natural afectats per activitats extractives. Amb aquesta llei a la mà, es va requerir al titular de l'explotació de La Feu un programa de restauració per a la recuperació de l'espai un cop finalitzés l'activitat extractiva.

El programa de recuperació va ser presentat pel titular de l'explotació i acceptat l'any 1985 per la Direcció General de Política Territorial. També va dipositar una fiança de 5.072 euros.

Arribats a la dècada de 1990, La Feu va reduir la seva activitat extractiva. Tanmateix, l'explotació de la ubicació va prosseguir fins a novembre de 2011, quan la Direcció General de d'Energia, Mines i Seguretat Industrial va resoldre la caducitat d'explotació.

Els treballs a La Feu van generar problemàtiques amb la població d'Argentona degut al pas de camions i la producció de pols i soroll. En resposta, la Generalitat va efectuar diverses visites d'inspecció. Finalment, es van imposar multes per valor de 6.000 euros per incompliments dels requeriments d'adequació de l'activitat extractiva. De la mateixa manera, també es va requerir al titular de l'explotació l'actualització de la fiança, d'acord amb l'IPC de l'any 2011, per un import de 14.354 euros, però no es va arribar a dipositar.

Com a conseqüència, el 23 d'abril de 2013, la Direcció General de Qualitat Ambiental va acordar iniciar l'expedient d'execució subsidiària per la restauració de l'activitat extractiva La Feu. En un primer moment, es van estudiar possibles solucions de restauració, com per exemple aprofitar les terres procedents de l'obra del nou Corte Inglés que es planejava construir a Mataró. Aquesta opció no va resultar viable atès que es va demostrar que aquestes terres provenien de sòls contaminats.

^
Logo Ràdio Argentona
Ràdio Argentona
Plaça de l'Esglèsia, 4
(Casa Gòtica)
08310 – Argentona