Notícies
Publicat el 17.04.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
El Maresme dins les zones més afectades pel gas radó
És la segona causa de càncer de pulmó per darrere del tabac
gas rado

No es veu, ni s'olora, però el gas radó és present a una bona part del territori català i és la principal font de radioactivitat natural. Les comarques del Maresme, la Selva i part dels Pirineus són les àrees que en tenen més al seu terreny.

Sovint al sòl d'aquestes zones hi ha granit, que conté urani i des d'on es desprèn el gas radó. Si es dispersa a l'aire lliure no suposa cap problema, però si queda contingut en espais tancats, pot ser cancerigen.

De fet, és la segona causa de càncer de pulmó, per darrere, a molta distància, del tabac. Es calcula que entre el 3 i el 14% dels casos tenen l'origen en la inhalació de radó i que provoca unes 140 morts anuals a Catalunya. A les zones amb més risc, com és el cas del Maresme, una directiva europea obliga, des del 2020, a disposar mesures que evitin que el radó quedi contingut a les cases.



Ajuntaments com el del Masnou han començat a investigar quins nivells de radó tenen a la població. El Masnou ho ha fet per iniciativa pròpia, però a partir del juny la llei obligarà a fer mesures a tots els centres de treball situats en planta baixa o sota rasant, dels municipis on és més probable que es concentri aquest gas. Són un total de 175 municipis, entre els quals Argentona.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800