Notícies
Publicat el 22.02.2024
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Cap senyal de reducció: el consum d'aigua a Argentona es manté sense canvis
Al mes de gener, s'han consumit 311 litres per persona i dia
Consum aigua Argentona

Segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en el mes de gener, el consum d'aigua potable a Argentona s'ha enfilat fins els 311 litres d'aigua per habitant cada dia, una xifra substancialment superior al màxim permès en temps de sequera: 200 litres per persona i dia.

Des de l'agost de 2023, hi ha un increment sostingut del consum d'aigua, arribant al pic de 313 litres diaris per persona al novembre. Malgrat les campanyes de sensibilització, el consum s'ha mantingut alt, amb registres gairebé constants de 312 litres al desembre i 311 litres al gener.

Evolució del consum d'aigua a Argentona l'any 2023-2024

*Elaboració pròpia amb dades de l'Agència Catalana de l'Aigua

Amb l'objectiu de revertir aquestes dades de consum, al març entrarà en vigor la nova ordenança municipal reguladora de l'abastament d'aigua potable i els usos de l'aigua en situació de sequera. La normativa, aprovada per unanimitat el 29 de gener en el ple municipal i que ja està en exposició pública al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, dota a l'Ajuntament de més capacitat per gestionar l'ús dels recursos hídrics en temps de sequera.

 Què regularà la nova ordenança? 

  1. Regular, delimitar, fixar un límit o prohibir l’ús de l'aigua potable per omplir i reomplir piscines, regar jardins i horts, netejar tot tipus de vehicles i en fonts, instal·lacions esportives i educatives i granges amb ús de l'aigua procedent de la xarxa d'abastament. 
  2. Limitar l'ús domèstic i no domèstic d'aigua.
  3. Reduir la pressió de l'aigua a la xarxa per atenuar-ne el consum.
  4. Aplicar interrupcions temporals del subministrament durant estats d'emergència.
  5. Demanar als grans consumidors que dissenyin i posin en pràctica plans de retallada de consum.
  6. Protegir l'abastament d'aigua a usuaris sensibles.
  7. Fomentar entre la ciutadania la consciència del valor de l'aigua i l'estalvi.
  8. Establir un vincle més intens entre les entitats subministradores d'aigua i les administracions, per a l'optimització en la gestió del consum.
  9. Intensificar la monitorització i detecció d'infraccions en el consum establert.
  10. Obligar que l'usuari es faci càrrec de la instal·lació de comptadors d'aigua en escomeses que no en disposin.

L'incompliment de les mesures que l'Ajuntament decreti en el marc d'aquesta normativa pot comportar sancions econòmiques, variant de lleus a greus, amb multes que oscil·len entre els 750 i els 3.000 euros.

Paral·lelament a aquestes normatives locals, la Generalitat de Catalunya ha fet saber aquesta setmana que suavitzarà les sancions als municipis que superin el llindar de consum d'aigua, tot i que encara aquests canvis no s'han concretat. De fet, l'Ajuntament d'Argentona ja va haver de fer front a una primera sanció per l'excés de consum d'aigua potable durant el període del mes de setembre de 2023.

D'altra banda, després del compromís inicial de la Generalitat a primers de febrer, s'espera una injecció de 122 milions d'euros destinats a subvencions als ens locals per a inversions en la gestió i millora del cicle de l'aigua.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800