Notícies
Publicat el 22.12.2023
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
El soroll de lladrucs, principal motiu de les incidències amb animals
En el 2023, la Policia Local ha registrat 121 queixes del veïnat per molèsties amb els gossos
Queixes per lladrucs de gossos

Al llarg de l'any 2023, la Policia Local ha actuat en 222 casos per incidents relacionats amb animals. D'aquestes intervencions, un 55% són queixes dels veïns i veïnes pels lladrucs i sorolls provocats pels gossos.

Per en Francesc Xavier Franco, sotscap de la Policia Local, "quan rebem una queixa, ens posem en contacte amb el propietari del gos i revisem que l'animal tingui tota la documentació, que estigui censat i que no hi consti cap altre incident. També analitzem si està bordant per un problema puntual o si hi ha queixes reiterades. Però un cop el propietari ja està avisat, si es repeteixen les queixes s'obre expedient sancionador." 

Segons la nova ordenança municipal d'Argentona sobre la tinença d'animals, que entrarà en vigor a mitjans del mes de gener, les sancions per molèsties causades per animals, incloent lladrucs i olors, poden ascendir fins els 750 euros. Aquesta normativa, que actualitza l'anterior amb 10 anys d'antiguitat, vol promoure la tinença responsable dels animals i el respecte pels seus drets.

El sotscap de la Policia Local destaca que la nova ordenança constitueix una eina altament eficaç, ampliant significativament l'abast d'actuació en temes com el maltractament animal. Encara que aquests casos no són habituals a Argentona, la normativa reforça la capacitat de resposta i prevenció en aquest àmbit.

Durant el 2023, s'han registrat 41 denúncies en l'àmbit de benestar animal, la majoria de les quals estan relacionades amb gossos. Destaquen situacions d'abandonament, l'incompliment de l'obligació de portar-los lligats, així com la falta de registre oficial dels animals.

L'incident més remarcable ocorregut en els últims mesos ha estat la confiscació de 27 gossos a causa d'un greu problema de salubritat. Mariona Pasqual, regidora de Benestar Animal, ha explicat: "De tots els gossos decomissats, deu es trobaven en un estat de salut particularment crític i va ser necessari el seu trasllat immediat per a una atenció especialitzada. Actualment, set ja han estat retornats a les seves instal·lacions d'origen". Per assegurar el benestar dels animals, un veterinari els visita mensualment i realitza un seguiment exhaustiu.

Aquest incident no només ha posat en relleu una infracció relativa a la salubritat, sinó que també ha evidenciat una transgressió d'un altre apartat de la normativa: el límit sobre el nombre de gossos que poden cohabitar en un mateix espai. Aquesta qüestió també és abordada per la llei estatal de benestar animal, aprovada al setembre. Segons la regidora, la llei "pateix d'una falta de detall en certes disposicions i, a més, necessita dotar els municipis de recursos econòmics suficients per a la seva correcta aplicació i compliment".

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800