Notícies
Publicat el 29.03.2023
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
L'ABS incorpora un referent de benestar emocional
El Consorci Sanitari proporciona aquesta figura professional, clau per a la prevenció de problemes de salut mental
Ricard Jorge

L'atenció primària és el servei de salut més proper a la comunitat i, des de fa uns anys, ha detectat un increment de consultes relacionades amb la salut mental i, al mateix temps, un creixent consum de fàrmacs psicòtrops, sovint per tractar símptomes de malestar emocional. Per abordar aquesta realitat, El Consorci Sanitari del Maresme ha reforçat els equips de primària amb referents de benestar emocional i comunitari (RBEC). Es tracta d'una figura clau en la prevenció i detecció de problemes de salut mental.

Els professionals que exerceixen aquesta tasca són psicòlegs i treballen amb grups psicoeducatius on ensenyen els participants a gestionar les seves emocions i les situacions que els generen ansietat. Avui el Tik Tak de Ràdio Argentona ha entrevistat al nou referent de benestar emocional de l'Àrea Bàsica d'Argentona, és el psicòleg Ricard Jorge, que ha explicat que a la vila han començat per crear "grups de ventilació emocional" amb l'ojectiu de fer un "acompanyament en un moment d'estrès vital o d'una vulnerabilitat psicosocial". 

Els referents de benestar emocional fan, principalment, atenció grupal, creant grups psicoeducatius de gestió d'ansietat. Es reuneixen en sessions de 1.30 h a la setmana, durant vuit setmanes. En funció de la demanda de cada territori, també es poden crear grups per tractar altres temes com el dol o el suport als cuidadors. A part de l'atenció grupal, els referents de benestar emocional també col·laboren en el programa Salut i Escola, per donar resposta a les necessitats de benestar emocional de l'alumnat de secundària i batxillerat, en coordinació amb els professionals de l'entorn educatiu i de salut mental. 

Ricard Jorge ha detallat que una de les bases de la salut emocional és "tenir una bona xarxa de vincles de qualitat, tenir un entorn i un grup familiar", d'amics i de feina adequat, i "anar construint una xarxa beneficiosa per a la persona". Segons Jorge, l'exercici físic "és una gran teràpia" i també hi intervé la nutrició. 

El programa RBEC es va iniciar el 2021, però a l'Àrea Bàsica d'Argentona fa tot just sis mesos que compten amb aquesta figura del referent de benestar emocional. Per accedir-hi cal la derivació del metge de capçalera o la infermera.

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800