Notícies
Publicat el 06.03.2023
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Argentona ja té un espai de dol perinatal al cementiri nou
L'Ajuntament ha inaugurat aquest diumenge l'espai, que té un faristol i una placa commemorativa
Inauguració espai dol perinatal

Argentona té des d'ahir un nou espai de dol perinatal al cementiri nou. En el marc dels actes del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'Ajuntament ha inaugurat aquest diumenge l'espai, que consta d'un faristol i una placa commemorativa que recull un gravat amb els versos del poema inèdit “Fugaç”, d'Estel Solé, dedicat a la pèrdua prematura d'un fill o filla. Precisament la poeta va participar ahir a l'acte, on va fer una xerrada sobre drets sexuals i reproductius i va llegir diversos poemes. La va acompanyar l'alcaldessa, Gina Sabadell, la regidora d'Igualtat, Feminismes i LGTBI, Laura Gállego, i l’Anna Targarona, fundadora de l'Associació Aina de suport al dol perinatal, que ha explicat la seva història: "quan estava embarassada de 17 setmanes, al meu fill se li va aturar el cor. Va ser la pitjor experiència que he viscut mai i em vaig sentir sola i perduda. Cal que hi hagi un lloc per recordar aquests bebès que han mort abans de néixer; passa, i li passa a molta gent". 

La proposta d'inaugurar un espai dedicat al dol perinatal, gestacional i neonatal es va acordar per tots els grups municipals al ple municipal del setembre del 2021. El cementiri nou, situat a la Vall de Clarà, disposa ara d'un espai de confort i acompanyament per a les persones que han perdut un nadó durant l'embaràs o poc després de néixer; una experiència dolorosa i sovint invisibilitzada, que encara és tabú. Està situat entre dos arbres, amb un arranjament de jardineria, i amb  dos bancs per a seure i recordar. A l'acte d'inauguració, la regidora Gállego va posar èmfasi en la falta de visibilitat d'aquest dol: "estem anant en el bon camí de visibilitzar, parlar-ne i posar el focus en coses que ens afecten a les dones i a les persones gestants i a què normalment no prestem tanta atenció". 

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, a la fase fetal tardana de l'embaràs (a partir de la setmana 28) es produeixen gairebé 3 morts per 1.000 infants nascuts. El 15 d'octubre és el Dia Internacional de la Mort Gestacional i Neonatal

Àlbum fotogràfic de l'acte

^



AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 93 797 49 00 - Fax 937 970 800