Notícies
Publicat el 22.11.2022
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Oriol Bassa: "Hem entrat en una sequera que pot durar entre 6 i 13 anys"
Argentona i la resta de municipis de la conca del Ter-Llobregat entren avui en estat d'alerta per sequera.
torrent de can castells natura

Argentona i la resta de municipis de la conca del Ter-Llobregat, com també els que formen part de la conca de La Muga, entren en estat d'alerta per sequera. Segons Oriol Bassa, argentoní i enginyer forestal i doctor en forest, les previsions assenyalen que "hem entrat en una sequera que pot durar entre 6 i 13 anys, i aquest és el primer any". Ha afegit: "ens pensàvem que l'aigua era un recurs il·limitat i s'està demostrant que no ho és pel canvi climàtic i la sobreexplotació".

Bassa creu que s'haurien d'haver pres mesures abans, com ara la creació de campanyes de sensibilització perquè "la gent deixi de plantar gespa, que les grans àrees esportives gastin menys aigua" o conscienciar del malbaratament d'aigua domèstica. L'argentoní afirma que ara "haurem de començar a establir sistemes de reutilització d'aigua" que necessitaran una forta inversió econòmica. Descarta, però, la dessaladora, per l'elevat cost energètic.

Oriol Bassa també creu que caldrà evitar l'aigua de boca per a usos industrials i serveis i "ens haurem d'acostumar a recuperar aigües pluvials per fer-les serveis per a la neteja de carrers o jardineria". Tot i això, apunta que "el gran problema" amb el qual es troben el 99% dels municipis de la comarca és la xarxa de clavegueram, ja que barreja les aigües pluvials i les residuals, un fet que "dificulta l'aprofitament".

L'enginyer forestal també ha destacat el canvi que patirà el paisatge maresmenc, amb la sequera, l'augment de plagues i els grans incendis forestals. "Només tenim una possibilitat i és adaptar-nos", ha sentenciat.

Entrevista a Oriol Bassa, enginyer forestal i doctor de forests:

^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800