Notícies
Publicat el 06.04.2021
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
El Consell Comarcal del Maresme aprova la Declaració d'emergència climàtica
El Maresme és una de les comarques catalanes més vulnerables al canvi climàtic
bosc_maresme

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat, per unanimitat, la Declaració de situació d'Emergència Climàtica posant sobre la taula la necessitat d'avançar cap a un canvi profund de la societat per fer front al repte més gran que, a hores d'ara, té la humanitat: la lluita contra el canvi climàtic. 

El Maresme és una de les comarques més poblades de Catalunya i, a la vegada, una de les més vulnerables segons coincideixen a assenyalar totes les prediccions i models científics. És per això que el Consell ha constituït una Mesa de treball per l'adaptació al Canvi Climàtic. Una fórmula participativa, inclusiva i transversal amb representació de l'àmbit científic, la societat civil, els agents econòmics i l'administració. El debat ampli ha de servir per establir les prioritats d'acció del territori.

Per altra banda, també es crearà l'Observatori de Canvi Climàtic del Maresme que concretarà accions i gestions encaminades a disminuir o evitar emissions de CO2. També donarà suport als ajuntaments de la comarca en el procés de descarbonització del municipi, gestionarà ajuts i tràmits de subvencions i impulsarà una línia de formació en mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Segons estableix la Declaració de situació d'emergència climàtica, el Maresme és especialment vulnerable per la seva orografia i la seva disposició cap al mar que li confereix unes característiques singulars. Conviuen dues tipologies municipals. D'una banda, 14 municipis amb una important massa forestal malmesa per les recurrents sequeres dels darrers anys i, de l'altra, 16 municipis marítims densament poblats amb escasses proteccions i sense cap mena d'ecosistema natural.

Ara s'ha de veure quines concrecions sorgeixen d'aquesta mesa, però algunes possibilitats apunten a la necessitat d'intervenir sobre les infraestructures, la protecció dels boscos, la reducció del CO2, el model de gestió del litoral. També es preveu la necessitat de dotar el Maresme de recursos propis o alternatius als actuals fons de captació d'aigua, donat que aquest recurs essencial serà un dels que patirà més pressió del clima en els anys vinents.

^AJUNTAMENT D'ARGENTONA

c/ Gran, 59
08310 Argentona
Tel 937 974 900 - Fax 937 970 800