Un mínim de cinc establiments comercials de la vila han rebut una carta d'avís de la SGAE, la Societat general d'autors i editors, per tenir música o la ràdio posada a la botiga. L'empresa que gestiona els drets d'autor, els demana el pagament d'un cànon tant per escoltar la ràdio o la música com per veure o tenir la televisió en un establiment públic. Segons ha explicat la dinamitzadora de l'Associació Comerç i Serveis (ACIS) d'Argentona, Maite Sànchez, els agents han entrat a les botigues sense identificar-se per comprovar si hi havia fil musical o la ràdio i, un altre dia, han deixat una carta amb l'avís corresponent.
Fa més de deu anys que Argentona va detectar la presència d'agents de la SGAE, però, des d'aleshores, ningú havia rebut cap avís. Ara, ACIS té constància de la presència d'aquestes persones a tota la comarca, on revisen que els establiments que tenen dispositius de ràdio o televisió paguin els drets d'autor. La carta és el primer avís perquè els comerços retirin aquests dispositius o bé paguin la quota. Maite Sànchez, assegura que s'ha posat en contacte amb la SGAE i que en cas d'incomplir els avisos de la societat, el pagament que hauran de fer els establiments serà retroactiu, des de la data de la primera acta que aixequen els agents.
L'Associació també ha contactat amb PIMEC, la patronal de Petites i Mitjanes empreses de Catalunya, qui els ha confirmat que la SGAE pot reclamar el cobrament per aquest fet. PIMEC, però, té un acord amb la Societat General d'Autors i Editors pel qual la quota mensual és lleugerament més econòmica. En cas de voler mantenir el fil musical o la ràdio en els establiments de fins a 100 metres quadrats, la quota seria de gairebé 16 euros mensuals.
La presidenta d'ACIS, Maria Gómez, assegura que es van quedar "glaçades" quan es van assabentar d'aquesta problemàtica i parla d'impotència i injustícia. Gómez afirma que la majoria han optat per retirar la música i la ràdio dels seus locals.
Podeu recuperar l'entrevista en el programa TikTak a radioargentona.cat.