Ajuntament d'Argentona

Dimecres va arrencar la vacunació contra la covid a Argentona amb 204 dosis adreçades a gent gran i dependents. La campanya ha començat sense que estigui encara operatiu el mòdul que s'ha instal·lat al costat de l’Àrea Bàsica per atendre aquestes qüestions. En parlem amb Mar Mir, infermera de l'ABS d'Argentona

Aquesta setmana heu rebut 204 dosis de la vacuna Pfizer i dimecres vau començar a administrar-les. A qui van adreçades?

Prioritàriament els grups a vacunar són pacients classificats d'atenció domiciliària. Prioritzarem els majors de 80 anys

Qui decideix els grups prioritaris de vacunació?

Ho defineix Salut Pública. El primer grup són les persones dependents de grau 3 amb un cuidador no remunerat, tot i que un cuidador remunerat també entraria dins d'aquest grup. El segon grup a vacunar són les persones dependents de grau 2 i grau 1 que vagin a centres de dia. El grau de dependència el determina el departament de Treball Afers socials i familiars. Molta gent creu que és el mateix que el grau d'invalidesa, i això pot donar peu a confusions per pensar que tens dret, com a cuidador d'aquestes persones, a vacunar-te. Quan ens autoritzin vacunarem a tots els cuidadors que ens ho demanin, però de moment no estem autoritzats.  

Hem dit que us han arribat 204 vacunes aquesta setmana.

Sí, la disponibilitat de la vacuna la marca el Cat Salut, cada setmana ens diuen quantes vacunes ens arribaran la setmana següent. Nosaltres optimitzarem al màxim les dosis que ens facilitin. Per això insistim que, dins el possible, el pacient es desplaci al centre, ja que la vacuna és molt làbil i no la podem transportar amb facilitat. El fet que la vacuna vingui en vials de 6 dosis tampoc afavoreix la vacunació a domicili.

Per tant, la vacuna va adreçada a gent gran i a gent depenent. Com us ho feu en els casos que tinguin dificultats per venir fins a l’Àrea Bàsica?

La Creu Roja ens està ajudant en el trasllat dels pacients que tenen dificultats per arribar al nostre centre. Fins i tot, en algun cas puntual, hem pactat amb la família de punxar al pacient a la zona d'ambulàncies del CAP, perquè no hagin de baixar-lo del cotxe i entrar-lo al centre.

S'està instal•lant un nou mòdul per atendre qüestions covid fora de l'edifici de l’Àrea Bàsica. Però les vacunacions les heu començat abans que aquest mòdul estigui operatiu. Com us ho feu per separar els usuaris?

Hem muntat un petit circuit a la sala parquet de l'ambulatori, on solíem fer l'atenció grupal, per vacunar amb tota seguretat, rapidesa i intimitat.

Com sabran els argentonins que els toqui rebre la vacuna que han d'adreçar-se a l’Àrea Bàsica?

Un sistema informàtic ens facilita la llista de pacients segons el criteri del Cat Salut. Nosaltres contactem telefònicament amb el pacient per programar la vacuna. Demanem paciència als usuaris, així que tinguem les vacunes necessàries, i siguin del grup corresponent, ens posarem en contacte amb ells.

Publicat el 26.02.2021