Ajuntament d'Argentona
Ajuntament d'Argentona / Serveis / Salut / Campanya Cap a la Festa...Amb Cap
L'Ajuntament d'Argentona impulsarà durant els dies de Festa Major una campanya de sensibilització i per a la prevenció del consum abusiu d'alcohol

Un dels objectius de la campanya “Cap a la festa... amb cap!” és promoure la responsabilitat en la venda i/o dispensació d'alcohol i fomentar que els menors d'edat no en consumeixin i que els joves no en facin un consum de risc. També es busca apel·lar a la coresponsabilitat de tots els participants en els actes festius: adolescents, pares i mares, comerciants, la població en general.

En aquesta edició i davant les ristriccions que imposen les mesures de seguretat i protecció sanitàries a causa de la crisi de la COVID-19, la campanya limitarà les accions a la difusio i promoció a través de cartelleria física, amb la imatge i el lema "Cap a la Festa...amb Cap", que s'instal·larà a diferents punts del municipi. També hi haurà presència de la campanya en els tòtems del poble ubicats a Can Doro, la Plaça Nova i Veïnat de Sant Miquel del Cros. I es difondrà a les xarxes socials un seguit de recomanacions per a la població general sobre com fer un consum responsable.

Accions adreçades als comerciants i bars

Des de l'Ajuntament s'han editat uns cartells amb el lema “Jo no venc alcohol a menors” que es distribuiran pels comerços que venen alcohol i els bars de la vila, juntament amb uns fulletons de “Bones pràctiques” pel que fa a la dispensació responsable d'alcohol.

Accions adreçades al personal de les barres de la Festa Major

El personal que serveixi begudes a les barres de festa rebrà un “Decàleg de bones pràctiques de dispensació responsable d'alcohol”, que recull les principals recomanacions i consells a l'hora de servir consumicions. També s'han editat un cartells per a les barres amb el lema de la campanya “Cap a la festa... amb cap!”  amb un petit recull de bones pràctiques per tal de tenir una festa responsable.

Accions per a promoure que els menors d'edat no consumeixin alcohol

Mitjançant el web s'ha difós un material adreçat als pares i mares amb orientacions i estratègies per ajudar-los en la tasca de prevenció i corresponsabilització en el consum d'alcohol dels seus fills i filles.

Consells i recomanacions per a pares i mares
L'Ajuntament d'Argentona us vol oferir algunes estratègies que com a pares i mares us poden resultar útils per ajudar-vos en la tasca de prevenir el consum d'alcohol entre els joves durant la propera Festa Major.

  • 1.- Abans de la festa: des de casa hem de fomentar la comunicació amb els nostres fills i filles, parlar obertament dels temes, ajudant-los a desenvolupar l'autoestima i l'autonomia tot fomentant el seu poder de decisió. Aquesta és una feina del dia a dia, que dóna els seus fruits a llarg termini, però és bàsica per reforçar els lligams i la confiança mútua.
    Quan estem pròxims a les dates de la Festa Major, és important asseure'ns amb els nostres fills i filles per pactar els actes festius als que assistiran, les hores a les que hauran de tornar a casa, els diners que duran i en què els gastaran. També és important no deixar-se influenciar pel que facin les seves amistats i nosaltres hem de valorar quina és la millor alternativa. És vital en aquestes negociacions saber escoltar i valorar la sinceritat enlloc de castigar-la, així com a bordar el tema del consum d'alcohol des de la calma i la coherència.
  • 2.- Durant la festa: aprofitant els avantatges de la proximitat, podem informar al nostre fill o filla que anirem a veure'ls durant la nit per assegurar-nos que tot va bé. El simple fet de verbalitzar-ho farà que en prenguin consciència i que probablement moderin el seu consum. També recordar-los que si els passa qualsevol cosa durant la festa recordin que poden trucar-nos, que no passa res, que sempre hi serem per tot el que calgui.
  • 3.- Després de la festa: uns dies després, torna a ser el moment per a parlar-ne tranquil·lament.  Sense ser intrusius, podem parlar sobre què han fet, com s'ho han passat, si han tingut algun problema, quin consum d'alcohol han fet i com l'han viscut (si l'han fet)...Un cop passat tot, és interessant poder parlar-ne obertament, oferint una escolta activa.

Aquí no venem alcohol a menors

Campanya adreçada als establiments per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors

Argentona inicia una campanya adreçada als establiments per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors i prevenir i reduir el consum d'alcohol i les seves repercussions negatives en els adolescents.

Aquesta campanya busca la col·laboració dels establiments que venen alcohol perquè s'adhereixin a la tasca de prevenció del consum d'alcohol entre els adolescents i apel·lar a la coresponsabilitat dels mateixos menors, pares i mares i persones propietàries d'establiments.

Concretament, es vol incidir en la problemàtica de la venda i consum d'alcohol a menors de 18 anys i vetllar pel compliment de la normativa segons el que marca la Llei 1/2002, d'11 de març, de tercera modificació de la Llei 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

L'elevat consum de begudes alcohòliques és un dels principals factors afavoridors de l'aparició de problemes socials i de salut. La importància d'aquests problemes guarda correlació amb el nivell del consum per habitant, i és constata que el consum de risc entre la població jove catalana ha augmentat considerablement en els darrers anys.

Per aquest motiu s'ha fet arribar a tots els establiments del poble on es venen begudes alcohòliques informació recordatòria de la normativa, acompanyada d'un cartell amb l'objectiu de fer visible la problemàtica i sensibilitzar els joves i societat en general. Aquest cartell, que queda fixat a l'establiment, hi diu Aquí no venem alcohol a menors.

Recomanacions sobre el consum d'alcohol a l'estiu