Ajuntament d'Argentona
Ajuntament d'Argentona / SERVEIS / Salut / Campanya de sensibilització i prevenció “Cap a la festa... amb cap! “Argentona orgullosament diversa i lliure de Violčncies masclistes”

L'Ajuntament d'Argentona llença en el marc de la Festa Major 2023 amb la col·laboració de La Garrinada, entitats, establiments i el col·lectiu feminista “Truges Rebels” la Campanya de prevenció de les violčncies masclistes i el consum abusiu d'alcohol  als espais públics, festius i d'oci sota el lema  “A Argentona  combatem el  sexisme i el consum abusiu  per festes majors i durant tot l'any”.

La campanya de sensibilització i prevenció aposta per afavorir la implicació i la coresponsabilitat  de tots els agents implicats, així com de la mateixa ciutadania per mostrar públicament, el rebuig i una actitud de tolerància zero  a l'hora de combatre les conductes i comportaments  sexistes  i el consum abusiu d'alcohol.

Les entitats  organitzadores de les festes conjuntament amb l'ajuntament treballem perquè les  programacions continguin músiques i espectacles que reivindiquin els drets de les persones i afavoreixen relacions sanes, lliures de violències masclistes i una  dispensació responsable d'alcohol.

A més, a l'espai públic i per la zona de festes i de concerts es penjaran cartells  manifestant el rebuig i tolerància zero a determinades actituds masclistes i LGTBI-fòbiques. A les barres de festa, i als establiments adherits hi haurà el cartell amb  un llistat de bones pràctiques per a  tenir una festa responsable buscant la col·laboració dels comerços  i apel.lant a la corresponsabilitat de la ciutadania  a participar en la tasca de prevenció. També, es difondrà a les xarxes socials un seguit de recomanacions envers el consum responsable i la sensibiització i prevenció envers  les agressions sexistes i LGTBIfòbiques i com actuar davant d'una agressió.

Punts liles

Enguany trobareu ubicades  estratègicament a l'espai de La Garrinada  i a la Plaça nova, els Punts Liles d'informació i atenció. Hi haurà informació diversa i inclusiva per recollir la diversitat de les realitats de les dones i dels col·lectius LGTBIQ+.  Els Punts Liles són un servei especialitzat d'informació i orientació a nivell general sobre els comportaments sexistes  dins d'un context festiu i d'oci, tenen per objectiu sensibilitzar a la ciutadania, prevenir les agressions sexistes i LGTBIfòbiques i actuar davant d'una agressió. Comptarem també amb el servei d'itinerància per l'espai per facilitar la prevenció i detecció d'agressions i violències ; a més de detectar aquells espais foscos  que generen inseguretat o conflictes. 

Accions preventives  en l’àmbit de consum  abusiu i reducció de riscos 

A més comptarem amb parelles educatives per oferir suport educatiu presencial en  l'espai festiu, així com  proporcionar informació i acompanyament des d'una perspectiva de gènere, preventiva i de reducció de riscos, tant en l’àmbit del consum com en el de les relacions personals i comunitàries.

Sota els lemes “Cap a la festa...amb cap!” i  “Argentona és diversa i lliure de Violències masclistes”.

Com en anteriors edicions,  la campanya actual es fa extensiva també   als espais públics,  als establiments així com en la programació de les festes per incorporar la sensibilització,  la prevenció i la reflexió amb continguts que reivindiquin els drets de les persones i afavoreixin un consum responsable i unes relacions afectives i sexuals sanes i lliures de violències masclistes. 

 Exposició "Dones que transformen"  

Del 26 de juliol al 6 d'agost a la Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel, hi haurà exposada l'exposició “Dones que transformen” per  posar en valor les lluites que duen a terme les dones per accedir a espais de participació política i social. El projecte  impulsa ponts i vincles entre les dues riberes de la Mediterrània, Catalunya i Marroc per apropar-nos a les lluites de les dones des d'una mirada transversal feminista i antiracista.  

Accions adreçades als establiments i bars

Des de l'Ajuntament s'han editat uns cartells amb el lema “Jo no venc alcohol a menors”  i "Aquí no acceptem actituds masclistes" que es distribuiran pels establiments i  comerços de la vila, els quals ,  juntament amb uns fulletons informatiu de  “Bones pràctiques” pel que fa a la dispensació responsable d'alcohol i,  a oferir  informació de com abordar una situació d'agressió sexista dintre de l'estalbiment.

Accions adreçades al personal de les barres de la Festa Major

El personal de les barres de festa rebrà un “Decàleg de bones pràctiques; tant a l'hora de fer una dispensació responsable d'alcohol; com a l'hora de de mostrar l'espai com a lliure d'agressions masclistes.  Als cartells per a les barres  mostraran  els lemes de la campanya “Cap a la festa... amb cap!” i "Aquí no acceptem actitutds masclistes"  on es recullen  orientacions i  bones pràctiques per tal de tenir una festa responsable i lliure d'agressions masclistes.

  PAUTES PER ERRADICAR LES VIOLÈNCIES MASCLISTES I LGBTI-FÒBIQUES  

Accions de sensibilització

La campanya #ElMasclismeNoFaFesta, és una iniciativa que pretén posar el focus en el consentiment, el respecte, la diversitat i la comunitat de les relacions interpersonals que es donen en un context festiu i lúdic com poden ser les festes populars, els concerts o els festivals.

Tanmateix, mitjançant el web s'ha difós un material adreçat als pares i mares amb orientacions i estratègies per ajudar-los en la tasca de prevenció i corresponsabilització en el consum d'alcohol dels seus fills i filles.

Consells i recomanacions envers el consum d'alcohol per a pares i mares
L'Ajuntament d'Argentona us vol oferir algunes estratègies que com a pares i mares us poden resultar útils per ajudar-vos en la tasca de prevenir el consum d'alcohol entre els joves durant la propera Festa Major.

  • 1.- Abans de la festa: des de casa hem de fomentar la comunicació amb els nostres fills i filles, parlar obertament dels temes, ajudant-los a desenvolupar l'autoestima i l'autonomia tot fomentant el seu poder de decisió. Aquesta és una feina del dia a dia, que dóna els seus fruits a llarg termini, però és bàsica per reforçar els lligams i la confiança mútua.
    Quan estem pròxims a les dates de la Festa Major, és important asseure'ns amb els nostres fills i filles per pactar els actes festius als que assistiran, les hores a les que hauran de tornar a casa, els diners que duran i en què els gastaran. També és important no deixar-se influenciar pel que facin les seves amistats i nosaltres hem de valorar quina és la millor alternativa. És vital en aquestes negociacions saber escoltar i valorar la sinceritat enlloc de castigar-la, així com a bordar el tema del consum d'alcohol des de la calma i la coherència.
  • 2.- Durant la festa: aprofitant els avantatges de la proximitat, podem informar al nostre fill o filla que anirem a veure'ls durant la nit per assegurar-nos que tot va bé. El simple fet de verbalitzar-ho farà que en prenguin consciència i que probablement moderin el seu consum. També recordar-los que si els passa qualsevol cosa durant la festa recordin que poden trucar-nos, que no passa res, que sempre hi serem per tot el que calgui.
  • 3.- Després de la festa: uns dies després, torna a ser el moment per a parlar-ne tranquil·lament.  Sense ser intrusius, podem parlar sobre què han fet, com s'ho han passat, si han tingut algun problema, quin consum d'alcohol han fet i com l'han viscut (si l'han fet)...Un cop passat tot, és interessant poder parlar-ne obertament, oferint una escolta activa.

Aquí no venem alcohol a menors

Campanya adreçada als establiments per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors

Argentona inicia una campanya adreçada als establiments per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors i prevenir i reduir el consum d'alcohol i les seves repercussions negatives en els adolescents.

Aquesta campanya busca la col·laboració dels establiments que venen alcohol perquè s'adhereixin a la tasca de prevenció del consum d'alcohol entre els adolescents i apel·lar a la coresponsabilitat dels mateixos menors, pares i mares i persones propietàries d'establiments.

Concretament, es vol incidir en la problemàtica de la venda i consum d'alcohol a menors de 18 anys i vetllar pel compliment de la normativa segons el que marca la Llei 1/2002, d'11 de març, de tercera modificació de la Llei 20/1985, de 25 de juliol, de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència.

L'elevat consum de begudes alcohòliques és un dels principals factors afavoridors de l'aparició de problemes socials i de salut. La importància d'aquests problemes guarda correlació amb el nivell del consum per habitant, i és constata que el consum de risc entre la població jove catalana ha augmentat considerablement en els darrers anys.

Per aquest motiu s'ha fet arribar a tots els establiments del poble on es venen begudes alcohòliques informació recordatòria de la normativa, acompanyada d'un cartell amb l'objectiu de fer visible la problemàtica i sensibilitzar els joves i societat en general. Aquest cartell, que queda fixat a l'establiment, hi diu Aquí no venem alcohol a menors.

Recomanacions sobre el consum d'alcohol a l'estiu