Ajuntament d'Argentona
Entrevista amb el president de Natura, Oriol Bassa, sobre la restauració de la pedrera
Pedrera de La Feu

La proposta de restauració de La Feu compta amb l'aval de l'entitat Natura d'Argentona que, al llarg de tota una dècada, es va mobilitzar pel tancament de la pedrera. Per al seu president, Oriol Bassa, és una gran notícia per Argentona i creu, ha afegit, que "és la proposta de restauració que més s'adequa a la sensibilitat ambiental i a la preservació de l'entorn". 

La setmana passada, la Generalitat va anunciar que l'any vinent es duran a terme els treballs de recuperació de l'espai. Les principals intervencions són la retirada de residus, el desmantellament d'edificacions i ferralla, el sanejament de talussos i la recuperació de l'entorn. Però també s'eliminaran les espècies exòtiques invasores i es protegiran les amenaçades com l'Arisarum simorrhinum, més conegut com fraret. 

Bassa ha explicat que abans de la pedrera, l'indret era un espai humit amb espècies pròpies del Parc de la Serralada Litoral. En destaca, afegeix, el fraret "té un cicle diferent, fa la floració a l'hivern i desapareix a la primavera, al revés que la resta de plantes" i els càdecs "que són rars i cal preservar".

Per al president de Natura, és important que la rehabilitació es dugui a terme tot i que, finalment, s'hagi de fer amb fons públics. Ha recordat que Natura ja va reclamar, a finals de la dècada de 1990, que l'empresa que explotava la pedrera, Transports Vinardell (declarada insolvent l'any 2012), incrementés la fiança, que serviria per fer front a la recuperació de La Feu, fins els 300.000 euros. Un import molt superior al que l'empresa va dipositar l'any 1985 per aquest concepte (5.072 euros) i que mai va arribar a actualitzar-se.  

Segons el departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, la redacció del projecte té un cost estimat de 98.500 euros. El president de Natura creu que el total de l'execució dels treballs no superarà els 200.000 euros

Sobre la titularitat del terreny, Bassa ha explicat que és un espai privat i, ha afegit, "en el planejament municipal d'Argentona, es deia que una vegada acabada la pedrera, aquesta activitat passava a ser pública. Haurem de demanar a l'Ajuntament com ho farà. Si passés a ser pública podria incorporar-se al Parc Serralada Litoral o ser de l'Ajuntament d'Argentona i que la custòdia fos del Parc Serralada Litoral, que seria el més lògic". 

Per això, afegeix, "abans de fer l'execució caldrà negociar amb els propietaris la custòdia de la finca o la cessió temporal durant uns anys perquè estem invertint diners públics per arreglar una cosa que l'administració no ha fet, que ha fet un particular". 

Publicat el 03.06.2024