Els programes de prevenció i sensibilització social són necessaris per posar el focus en les causes i les conseqüències de les violències masclistes, alhora que també incrementen la consciència social i el rebuig a qualsevol manifestació i tipus de violències. Les violències masclistes són un greu problema social que ens afecten com a societat. Tenim el repte d'evolucionar per revisar i qüestionar els valors i els models de relació apresos i caminar cap a una transformació que posi fi a totes les discriminacions que pateixen les dones, les nenes i les persones no binàries.
Del 6 al 27 de novembre
Exposició Lliures i sense por. Al vestíbul de l'Institut d'Argentona.
Lliures i Sense Por és una exposició per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines són les causes, i què podem fer davant situacions de violència.
Del 6 de novembre a l'1 de desembre
Exposició Geologia en Femení. A la Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel.
Aquesta exposició, pretén reconèixer la feina de les dones, tantes vegades invisibilitzat o deixat en un segon pla, i vol destacar la trajectòria de set científiques que han contribuït a l'avenç de les ciències de la Terra. Totes elles van haver de lluitar per superar la desigualtat de gènere i així poder desenvolupar-se professionalment. Algunes, a més, es van comprometre activament en la política i en la defensa dels drets de les dones.
14 de novembre
A l'Atzar, Club de Lectura Diversa Lectures en veu de dona. A les 19 h a la Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel.
Activitat literària conduïda per l'argentonina Laura Gállego, que ens proposa lectures amb un rerefons feminista i de diversitat sexual, amb les quals reflexionar, debatre i mantenir converses. Enguany tenim la lectura de Dona al punt zero de l'activista egípcia Nawal El Saadawi, que relata una història real d'una dona acusada d'haver assassinat un home i en espera al corredor de la mort.
17 de novembre
Performance participativa al carrer ANTENES · EN TENS expressió artística que intenta interpel·lar i sacsejar l'imaginari col·lectiu envers temes que estan silenciats com les violencies masclistes i lgtbifòbiques “Antenes per percebre l'entorn, en tens. I per transformar-lo?
21, 22 i 23 novembre
Tallers Violències Masclistes en entorns digitals. De 8 a 14 h a l'Institut Argentona.
Anirà a càrrec de l'entitat Cúrcuma i finançats per la Subdelegació de govern. És una activitat que permet reflexionar sobre l'ús social de les pantalles i les xarxes socials, per fer visibles les violències masclistes que es donen en l'àmbit digital i aprofundir en l'origen. També ens farà prendre responsabilitats i posicionar-nos per prevenir situacions d'assetjament escolar per motius de gènere, racisme i lgbtiq+fòbia.
22 novembre
'I ara, què? Sobreviure a l'abus'. A les 19 h a la Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel.
Anirà a càrrec de l'autora, Noemí López Prats. És una obra autobiogràfica en la qual l'autora relata la seva pròpia història de transformació i supervivència: "És una història real, escrita des del cor i amb la voluntat de poder ajudar a altres".
25 novembre
'Performance per condemnar els feminicidis'. Durant tot el dia a la Plaça Nova.
Acció reivindicativa i participativa per expressar el dol i per denunciar la situació insostenible de violència masclista que patim les dones: 13 dones han estat assassinades a mans d'homes durant el 2023 a Catalunya.
27 novembre
Lectura del Manifest Institucional contra la violència envers les dones. A les 18 h al Ple de l'Ajuntament.
28 novembre
Hora del conte especial 25 N 'Jo no tinc sirí!". A les 17.30 h a la Biblioteca Municipal Joan Fontcuberta i Gel.
Anirà a càrrec de Núria Alonso de Suc de Contes. La tortuga Clementina, el lleó Ernest, la Marta i en Max amb els seus dubtes, ens faran reflexionar sobre la igualtat de gènere.