S'ha engegat un pla per a la modernització i la millora de la sostenibilitat en el sector de la construcció al territori

L'Ajuntament d'Argentona, juntament amb una desena més de municipis del Baix Maresme, s'han unit per impulsar un projecte de promoció econòmica al territori que recuperi alguns sectors productius i de l'economia a partir de dos eixos principals: la digitalització i modernització dels processos de producció, i el desenvolupament de models d'economia circular.

A través del programa Treball, Talent i Tecnologia, que finança la Diputació de Barcelona, aquests municipis estan treballant en el disseny del pla «Construcció Tecnosostenible al Baix Maresme».

Amb la col·laboració del Parc tecnològic TecnoCampus, s'ha iniciat l'elaboració d'una diagnosi del sector de la construcció al territori. Una de les primeres accions que s'està realitzant és una enquesta adreçada als agents, entitats i empreses d'aquest àmbit per tal de recollir dades i elaborar una radiografia sobre la seva situació actual, potencialitats, mancances i estratègies per introduir nous paràmetres  que permetin la modernització, sostenibilitat, millora de la qualificació  i de les expectatives de futur per aquest motor de l'economia de la zona.

Un altre dels objectius que es planteja aquest projecte és la creació en aquest sector de més oportunitats per a la inserció laboral i la valorització de la qualificació professional de les dones i joves.

El proper 30 de setembre està prevista una jornada informativa al Tecnocampus, sota el títol «El futur de la construcció al Maresme: Sostenibilitat i Tecnologia», en què es presentaran les línies de treball d'aquest projecte i els primers resultats de l'estudi, així com diferents aspectes relacionats amb subvencions i ajuts en projectes per a la millora i certificacó energètica d'edificis i construccions.

>> Aquelles empreses o entitats interessades poden participar responent el qüestionari que trobareu en aquest enllaç , visitant la pàgina web informativa del projecte o bé adreçant-vos al Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Argentona, trucant al 93 797 49 00 o al sempre@argentona.cat. 


La construcció al Maresme

A la comarca del Maresme, el sector de la construcció ha tingut tradicionalment un gran impacte econòmic i territorial, i ha representat en alguns moments una alta demanda de mà d'obra. La realitat mediambiental i social requereix prioritzar la rehabilitació d'edificis amb criteris de sostenibilitat per sobre de la nova edificació. Necessàriament, el sector haurà d'anar cap a un nou model congruent amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i aquesta transformació es farà gràcies a la innovació i l'ús de la tecnologia.

És en aquest context, que s'ha iniciat l'estudi de la cadena de valor de la construcció, per tal d'identificar els reptes i oportunitats de les empreses del territori. I una de les accions que s'estan duent a terme en aquest treball d'identificació és l'enviament d'una enquesta a totes les empreses implicades a la cadena de valor de la construcció de la comarca, per poder obtenir una mirada amplia sobre la situació real de la cadena i les necessitats més destacades de les empreses del sector envers la tecnologia i la sostenibilitat.

Construcció Tecnosostenible al Baix Maresme és un projecte liderat pels ajuntaments d'Argentona, Cabrera de Mar, Dosrius, El Masnou, Montgat, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Mar.

Informació publicada el 22 de setembre de 2021